Geoloog Peter van der Gaag constateert dat het grondwaterpeil steeg na de aardbevingen RTV Noord

De stijging van het grondwater in Groningen leidt tot steeds meer problemen in de provincie. Boeren hebben last van lekkende mestputten, overlopende drinkwaterputten en kelders waarin het water naar boven komt. Geoloog Peter van der Gaag onderzocht de stijging van het grondwater. Tegen RTV Noord zegt hij dat er een aantoonbaar verband is met de aardbevingen door gaswinning.

Verbazingwekkend

"Na elke aardbeving zie je het grondwater omhoog komen. Zo verrassend is dat niet", zegt Van der Gaag. "Uit onderzoek in aardbevingslanden is bekend dat de grondwaterhuishouding echt drastisch verandert na een beving. Het is verbazingwekkend dat daar nooit aandacht voor is geweest in Groningen."

Een van de boeren waar Van der Gaag onderzoek naar heeft gedaan, is veehouder Kor Kruizenga in Rasquert. Hij liet zeven jaar geleden een nieuwe mestkelder bouwen. "En toen was de ondergrond ook op drie meter diep nog kurkdroog", weet hij nog.

Dunnere mest

De laatste tijd wordt zijn mest steeds meer vermengd met water. "Het is wel duidelijk wat er aan de hand is. Het grondwater komt omhoog en stroomt de mestkelder in. Je kunt het zien: de mest wordt steeds dunner. Dat kost mij geld."

Van der Gaag vindt het hoog tijd dat de politiek in actie komt. "Dit moet verder worden onderzocht. Het negeren van het stijgende grondwater is heel onverstandig."

STER reclame