Curaçao in rustiger tijden Annemieke van Put / NOS

Orkaan Matthew die vandaag Curaçao zou teisteren, heeft vooralsnog weinig overlast veroorzaakt. Volgens correspondent Dick Drayer waait het harder dan normaal, maar van storm is geen sprake. De orkaan trekt zo'n 300 kilometer ten noorden van het eiland voorbij.

Gisteren maakte de regering van Curaçao bekend dat de parlementsverkiezingen van vandaag verplaatst worden naar volgende week woensdag. De regering besloot in overleg met de meteorologische dienst op het eiland de verkiezingen te verplaatsen vanwege het verwachte noodweer.

"Het lijkt eigenlijk allemaal op een storm in een glas water", zegt Drayer. "Normaal als de overheid zo'n waarschuwing geeft, komt er ook wel een orkaan, maar het lijkt rustig te blijven." Wel is er veel regen in aantocht, die tot wateroverlast kan leiden.

Bonaire, Aruba

Ook Bonaire is om 05.30 uur nog niet bereikt door de storm. "We zitten er helemaal klaar voor, maar we hebben nog weinig gemerkt", vertelt de gezaghebber van het eiland. "Iedereen zit binnen, dat heb ik ze ook aangeraden. Als er over een uur nog steeds geen overlast is, gaan we weer naar een update van het KNMI luisteren."

Op Aruba is het allereerste Koninkrijkstoernooi afgelast. Jongeren uit alle landen van het Koninkrijk der Nederlanden zouden van 3 tot 6 oktober op het eiland tegen elkaar sporten. Omdat de gevolgen van Matthew niet duidelijk waren, werd het evenement afgeblazen.

Binnenblijven

Veel bewoners van de eilanden hadden voedsel, brandstof en batterijen ingeslagen om het een tijdje vol te kunnen houden. De bevolking werd aangeraden binnen te blijven.

In 2010 werd Curaçao voor het laatst getroffen door een orkaan. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Matthew heeft aan zeker één persoon het leven gekost: op Saint-Vincent werd een 16-jarige jongen geraakt door een rots toen hij een verstopte afvoer schoonmaakte. 

STER reclame