NOS SchaatsenAangepast

Bezuinigingen verscheuren schaatswereld

Geruzie binnen schaatswereld over bezuinigingen

Het is bijna traditie: het schaatsseizoen begint en het is hommeles. Dit keer rommelt het vooral aan bestuurlijke kant. De directie van de KNSB staat lijnrecht tegenover de merkenploegen, atleten en gewesten, die weigeren mee te gaan in de voorgenomen bezuinigingen.

Een laatste handreiking van de KNSB is donderdag door de andere partijen van tafel geveegd. Zaterdag moet de ledenraad, het machtigste orgaan binnen de schaatsbond, een eindoordeel vellen. De begroting die de directie voor ogen heeft, lijkt geen steun te krijgen. En dan? Dan zal er op het bondsbureau nagedacht moeten worden over hoe de eisen van de teams, atleten en gewesten wel in een sluitende begroting gegoten kunnen worden.

Schaatser Sven Kramer

De KNSB maakt financieel slechte tijden door. Afgelopen boekjaar werd een verlies van 2,7 miljoen euro geleden. De begroting moest in twee jaar terug van 16,5 miljoen naar 12 miljoen euro. "Die miljoenen minder te besteden is een enorme klap. Dat hebben we de afgelopen jaren niet meegemaakt", stelt algemeen directeur Theo Fledderus van de KNSB.

Premiepot

Op het bondsbureau werd in eigen vlees gesneden. Heel diep zelfs, aldus de directie. Maar nog veel te weinig naar het oordeel van de teams, atleten en gewesten.

Die kregen op hun beurt eerder dit jaar te horen dat de premiepot voor de schaatsers van 1,2 naar 0,6 miljoen euro zou gaan, dat de teams 100.000 euro voor een minder waardevolle licentie moesten neertellen en dat de gewesten de bijdrage van 200.000 euro voor talentontwikkeling konden vergeten.

Om de zaak nog vlot te trekken voor de ledenraad van zaterdag deed de directie een laatste handreiking. De premiepot werd opgetrokken naar 770.000 euro, de gewesten konden alsnog op een ton rekenen en de merkenteams hoefden voor een minder waardevolle licentie minder te betalen. Donderdagmiddag volgde de afwijzing van het aanbod.

Meer dan geld alleen

Het gaat de schaatsers, teams en gewesten om meer dan alleen geld. Vertrouwen is het toverwoord. Dat is de laatste maanden fors teruggelopen bij de tegenstribbelende partijen.

"Er is de laatste maanden heel veel gebeurd", zegt Kramer over de situatie. "Dit los je niet op door steeds met geld heen en weer te schuiven. Dit los je op door terug te gaan naar de basis en te kijken wat de mensen echt nodig hebben. Ik kan me voorstellen dat er een motie van wantrouwen wordt ingediend."

Bert Jonker spreekt namens de teams. "Het zou beter zijn als de KNSB zou zeggen: dit is onze schat. Zullen we kijken hoe we samen die schat op de juiste wijze, op een eerlijke manier kunnen verdelen? Ik vind dat de verhoudingen binnen de KNSB behoorlijk zoek zijn", zegt hij over de dure huishouding van het bondsbureau.

KNSB-directeur Fledderus hoopt zaterdag de ledenraad toch ervan te overtuigen dat de door de directie gekozen weg de juiste is. "We zullen het samen moeten doen." Als de bondsbegroting het niet haalt, moet hij opnieuw aan het werk. "We moeten met z'n allen met minder geld leuke dingen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl