'Schoolspulletjes gaan gewoon met de boodschappen mee'

time icon Aangepast
NOS

Heel bewust doet ze het niet, maar als ze er over nadenkt, is ze er op jaarbasis toch best wat geld aan kwijt. Juffrouw Chantal van Heusden van basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede betaalt net als negen op de tien leraren veel schoolspullen uit eigen zak.

"Het gaat eerlijk gezegd geheel automatisch, gewoon met de boodschappen mee", lacht Van Heusden. "Dan zie ik iets dat me leuk lijkt voor de kinderen en dan koop ik het."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Docenten kopen vaak zelf schoolspullen voor in de klas

Er is op de school waar ze werkt wel een klassenbudget, maar daar is ze ieder jaar al snel doorheen. "Ik koop daar bakken voor het speelgoed van. Die gaan precies een jaar mee."

In het geval van Van Heusden gaat het vooral om decoratie en knutselspullen, maar er zijn ook leraren die lesmaterialen als blocnotes en pennen zelf betalen. 

Ik denk eerlijk gezegd dat het in de meeste gevallen niet bewust gebeurt.

Kleuterjuffrouw Chantal van Heusden

"Ik denk eerlijk gezegd dat het in de meeste gevallen niet bewust gebeurt", vertelt Van Heusden. De kleuterjuffrouw koopt ook wel eens duurdere spullen voor de kinderen. "Bijvoorbeeld boeken tijdens de kinderboekenweek. Dan zie ik in de winkel iets dat ze echt leuk zouden vinden."

De Algemene Onderwijsbond vindt dat ook niet zo'n probleem. "Ze weten zelf wat het beste is voor hun eigen klas", zegt AOb-directeur Liesbeth Verheggen. "Wat ik wel zorgelijk vind, is dat er dus ook leraren zijn die basismaterialen zoals notitieboekjes niet vergoed krijgen."

Onderlinge afspraken

Om dat te voorkomen zouden er onderling betere afspraken moeten worden gemaakt, vindt Verheggen. "Personeel zou bijvoorbeeld medezeggenschap moeten krijgen over de budgetten. Dan kunnen ze het zelf opperen. Alles valt of staat met goed overleg."

Van Heusden is het daar mee eens. "Ik ben blij dat we hier lesmaterialen gewoon vergoed krijgen, maar over kleine extraatjes zou ik niet zo moeilijk doen. Ik denk dat alle leraren met liefde spulletjes voor de kinderen kopen."

STER Reclame