AFP
NOS NieuwsAangepast

'VS op het punt om gesprek met Rusland over Syrië op te schorten'

De VS staat op het punt om het diplomatieke verkeer met Rusland over Syrië op te schorten. Minister Kerry van Buitenlandse Zaken zegt dat Washington zoekt "naar alternatieven voor overleg als Rusland en Syrië hun koers niet bijstellen". Hij denkt niet dat Amerika ten oorlog trekt in Syrië.

Volgens Kerry zijn de zware bombardementen van het Syrische regime op de stad Aleppo een schending van het internationale recht. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering. Het Kremlin heeft het dreigement van de Amerikanen om het overleg te staken al onacceptabel genoemd.

Oorlogsmisdaden

Eerder werd bij een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Syrië gesuggereerd dat Rusland de Syrische regering helpt met het plegen van oorlogsmisdaden. Volgens de VN is Oost-Aleppo terechtgekomen in een "rampzalige humanitaire catastrofe".

Rusland stelde vandaag een bestand van 48 uur voor in Aleppo om humanitaire hulp te bieden aan de slachtoffers die daar de afgelopen dagen zijn gevallen. Eerder pleitte de VS voor een nieuw staakt-het-vuren van een week, maar daar voelde Rusland niets voor.

Ongeveer anderhalve week geleden werd een moeizaam bereikt bestand rond Aleppo beëindigd. De Russen en Amerikanen beschuldigden elkaar ervan het staakt-het-vuren te hebben geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl