Shimon Peres naast de Palestijnse president Abbas in 2013 EPA

Palestijnse president Abbas gaat naar staatsbegrafenis Peres

time icon Aangepast

De president van de Palestijnse Autoriteit Abbas zal de begrafenis van de Israëlische politicus en Nobelprijswinnaar Shimon Peres bijwonen. De Israëlische premier Netanyahu heeft Abbas toestemming gegeven om erbij te zijn.

Volgens Israëlische media is Abbas uitgenodigd door de familie van Peres. Hij schreef deze week een brief aan de nabestaanden waarin hij zei dat hij bedroefd was over de dood van Pers, die hij een vredespartner noemde.

Een woordvoerder van Abbas heeft gezegd dat hij de Israëlische bevolking met zijn aanwezigheid wil laten zien dat de Palestijnen vrede willen. Volgens hem weten de Palestijnen de inspanningen van Peres voor vrede op waarde te schatten.

Akkoorden van Oslo

Abbas en Peres ondertekenden in september 1993 de historische Oslo-akkoorden  in Washington, onder toeziend oog van de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton, de Israëlische premier Rabin en PLO-leider Arafat. Hiermee kregen de Palestijnen zelfbestuur op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Ook werd de basis voor een tweestatenoplossing gelegd.

Maar vorig jaar zei Abbas de Oslo-akkoorden eenzijdig op. Volgens hem is de Palestijnse Autoriteit niet verplicht om de akkoorden na te leven zolang Israël doorgaat met het bouwen van nederzettingen. Hij noemde Israël een bezettingsmacht.

Internationale leiders

Peres krijgt morgen een staatsbegrafenis in Jeruzalem. Er worden veel internationale leiders verwacht. Namens Nederland is premier Rutte erbij.

De Amerikaanse president Obama is een van de sprekers op de begrafenis. Onder de 32 Amerikaanse aanwezigen zijn ook minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Democratische fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.

STER Reclame