ANP

De Europese Commissie heeft Duitsland voor het Europese Hof van Justitie gedaagd vanwege de plannen om tolheffing in te voeren op Duitse wegen. Volgens Brussel is de tol discriminerend voor buitenlandse weggebruikers.

Discriminatie

In het plan voor de tol staat dat zowel Duitsers als buitenlanders moeten betalen. Duitsers krijgen dat geld terug, in de vorm van een lagere wegenbelasting, maar buitenlanders niet. 

In de grondbeginselen van de EU is vastgelegd dat de inwoners van de EU geen nadeel mogen ondervinden van hun nationaliteit.

Vertrouwen

De Duitse minister van Verkeer Dobrindt ziet vooralsnog geen problemen: " Ik heb er vertrouwen in dat het hof zal oordelen dat de tolheffing conform de Europese regels is", zei hij tegen Die Zeit. Hij hoopt dat het proces snel plaatsvindt.

De Europese Commissie heeft sinds de bekendmaking van de plannen geprobeerd de tol tegen te houden. De Duitse regering wilde daar niet naar luisteren. Wel is de invoering van de tol uitgesteld tot de zaak juridisch is uitgevochten.

Nederlanders

Europees parlementslid voor het CDA Wim van de Camp is fel tegenstander van de Duitse plannen. Hij noemt de rechtszaak "heel goed nieuws voor al die Nederlanders die vaak naar of via Duitsland reizen."

Van de Camp hoopt dat Duitsland nu "eieren voor zijn geld kiest en het plan terugtrekt in plaats van de juridische procedure helemaal te doorlopen". 

STER reclame