NOS NieuwsAangepast

'President Sudan komt weg met inzet van chemische wapens'

De kans dat de Sudanese president Bashir berecht zal worden voor de inzet van chemische wapens in de regio Darfur is volgens NOS-correspondent Koert Lindijer gering. "In ieder geval niet op korte termijn", zegt hij. Uit een onderzoek van Amnesty International blijkt dat het regeringsleger sinds januari mogelijk zo'n dertig aanvallen met chemische wapens heeft uitgevoerd in de Sudanese provincie.

Lindijer denkt dat Bashir er vooralsnog mee wegkomt. "Hij werd in 2009 al aangeklaagd door het Strafhof in Den Haag vanwege vermeende oorlogsmisdaden in Darfur, maar is nog steeds president. Hij staat diplomatiek heel sterk op dit moment. In het Midden-Oosten vecht hij samen met Saoedi-Arabië in Jemen."

Darfur is een regio in Soedan

Daarnaast heeft ook Europa hem nodig. "Bashir krijgt geld van de EU om migranten ervan te weerhouden om over Sudanees grondgebied via Libië de oversteek te maken richting Europa."

Offensief

In januari begon het regeringsleger een offensief tegen rebellen in Jebel Marra, een bergketen in Darfur. "Sindsdien heeft Amnesty bewijzen van 32 aanvallen op dorpen in dat gebied. De laatste vond plaats op 9 september. Vrij recent dus. En er zijn geen enkele aanwijzingen dat het offensief inmiddels is gestopt."

Amnesty: deze foto's zijn het bewijs van chemische wapens

Het Amnesty-rapport meldt dat er zo'n 200 tot 250 burgers zijn overleden als gevolg van de chemische bommen, onder wie veel kinderen. Hoewel journalisten en onderzoekers al jarenlang Soedan niet legaal het land in komen, is het Amnesty toch gelukt om met bewijzen van de chemische aanvallen te komen.

"Amnesty heeft geen monsters kunnen nemen, maar nieuwe technieken maken het tegenwoordig een stuk moeilijker voor regeringen om dergelijke vermeende misdaden te verbergen."

Littekens op de rechterarm van een van de slachtoffers

Amnesty maakte bijvoorbeeld gebruik van satellietfoto's, verzamelde heel veel foto's van verwondingen en sprak via moderne communicatiemiddelen met overlevenden van de bomaanvallen. "Die klaagden vooral over maagstoringen, blindheid, miskramen en huidziektes", zei Lindijer.

De vraag blijft dus wat het rapport voor gevolgen heeft voor Bashir en zijn regering, die volgens Lindijer het gebruik van chemische wapens inmiddels heeft ontkend. "Amnesty presenteert momenteel het rapport bij de VN. Ze willen veel aandacht voor het rapport. Maar of het iets uitmaakt? Ik denk het niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl