De grens tussen Zuid- en Noord-Korea wordt zwaarbewaakt EPA

Waarom een Noord-Koreaanse militair is gevlucht naar het zuiden laat zich wel raden; de vraag hoe het hem vannacht is gelukt veilig de grens met Zuid-Korea te bereiken, is moeilijker te beantwoorden. 

De militair slaagde er in de gedemilitariseerde zone over te steken die de beide Korea's van elkaar scheidt. Het is een vier kilometer brede strook land die vol ligt met mijnen. Aan beide kanten van de grens staan zwaarbewapende militairen op wacht. 

Het Zuid-Koreaanse leger meldde vandaag dat de man ongewapend door de zone is gelopen. Hij kwam daar om 03.00 uur Nederlandse tijd aan. De laatste tijd zijn meer Noord-Koreanen overgelopen, onder wie een diplomaat die in Groot-Brittannië woont. 

Luidsprekers

De grens staat bekend als het zwaarst bewaakte stuk land op aarde. Het komt zelden voor dat militairen uit Noord-Korea deze route kiezen om over te lopen. Communiceren gaat onder meer via enorme luidsprekers. Zuid-Korea zet die soms aan om de Noord-Koreanen in de buurt van de grens te bereiken. 

Slechts op een paar plekken in het grensgebied is er een doorgang tussen beide landen. De bekendste is in het dorp Panmunjom. Als de beide Korea's met elkaar onderhandelen, doen ze het daar. 

Premier Rutte

Het dorp is verder een trekpleister voor toeristen. Zij kunnen onder begeleiding in de buurt komen van de Koreaanse grens, en een bezoek brengen aan het kamp van de VN-militairen in het gebied. Ook kunnen ze tunnels bekijken die onder de zone gegraven zijn door Noord-Korea. 

Premier Rutte heeft Panmunjom woensdag bezocht. Rutte is met een Nederlandse handelsmissie in Zuid-Korea. 

STER reclame