ANP
NOS NieuwsAangepast

Negen op de tien leraren kopen zelf hun lesmateriaal

Het op eigen kosten aanschaffen van lesmateriaal blijkt onder basisschoolleraren de gewoonste zaak van de wereld. Negen op de tien leerkrachten kopen zelf spullen voor in de klas. Dat blijkt uit een peiling onder 600 leraren, onderwijsassistenten en conciërges door de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De leerkrachten kopen vooral spullen die de lessen leuker maken, zegt de bond. De meeste aankopen worden gebruikt om mee te knutselen of om het klaslokaal te versieren. Maar bijna een derde van hen kan niets declareren van het geld dat zij uitgeven aan die spullen.

Nog eens een derde mag juist het hele bedrag terugvragen, en anderen moeten de aankopen betalen vanuit een speciaal potje van enkele tientjes. Maar dat is vaak niet genoeg.

Budget en afspraken

De bond vindt dat schooldirecties budget moeten hebben voor spullen die door de leraren gekocht worden. "Vaste materialen, zoals pennen en boeken, moeten standaard uit de pot van school komen", zegt een bestuurder. Daarnaast moeten de leraren ook de mogelijkheid hebben om spullen te kopen die zij nodig denken te hebben.

Schooldirecties en docenten moeten in elk geval betere afspraken maken over wat docenten mogen kopen en tot welk bedrag zij het mogen terugvragen, vindt de bond.

Of leraren nu meer of minder uitgeven dan voorheen, is niet bekend. Het is de eerste keer dat de bond de vraag heeft voorgelegd aan zijn leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl