QPR-trainer Jimmy Floyd Hasselbaink ANP

Ook Jimmy Floyd Hasselbaink wordt genoemd in het corruptieschandaal in het Engelse voetbal. De krant The Telegraph, die maandag de val inleidde van de Engelse bondscoach Sam Allardyce, heeft ook de Nederlandse trainer van Queens Park Rangers in de val gelokt en gefilmd.

Oud-international Hasselbaink werd net als Allardyce benaderd door undercover-journalisten, die zich voordeden als vertegenwoordigers van een Aziatisch bedrijf dat wil investeren in voetballers.

Hasselbaink zegt in het opgenomen gesprek dat hij tegen een vergoeding van 55.000 pond (64.000 euro) bereid is als ambassadeur op te treden voor het bedrijf dat in voetballers wil handelen. "Luister, probeer me gewoon blij te maken... kom met een aardig bedrag", zegt Hasselbaink in het met de verborgen camera opgenomen gesprek tegen de undercover-journalisten.

'Hangt ervan af wat jullie op tafel leggen'

De 44-jarige Hasselbaink zou twee gesprekken hebben gevoerd met de undercover-journalisten. Daarin sprak de QPR-trainer onder andere over eventuele ontmoetingen met potentiële investeerders en over het mogelijk contracteren van spelers die door het Aziatische bedrijf zouden worden aangeboden.

Op 25 augustus besprak Hasselbaink de zaken tijdens een gesprek in het westen van Londen. Aan het eind van dat gesprek zei Hasselbaink: "Jullie hebben het over zakendoen. Dat is precies wat het is, zakendoen. Dus het hangt ervan af wat jullie op tafel leggen, begrijp je... Uiteindelijk gaat het erom, dat het de moeite waard moet zijn om all the way te gaan." 

Hasselbaink op undercoverbeelden van The Telegraph

Hasselbaink: niets verkeerd gedaan

In een reactie op de publicatie ontkent Hasselbaink dat hij iets verkeerd heeft gedaan. "Er is mij een vergoeding aangeboden om een speech te houden in Singapore. Ik zie dat niet als iets ongebruikelijks. Ik heb geen beloftes gedaan en heb QPR niet gevraagd om spelers te kopen van het bedrijf."

Queens Park Rangers heeft aangekondigd een diepgaand onderzoek in te stellen naar de zaak. De club zegt wel alle vertrouwen te hebben in Hasselbaink. 

Assistent-trainer Barnsley ontslagen

Ook van de assistent-trainer van Barnsley, Tommy Wright, en de eigenaar van Leeds United, Massimo Cellino, heeft The Telegraph opgenomen gesprekken gepubliceerd.

Wright is vanwege de beelden inmiddels ontslagen door Barnsley, dat in het Championship uitkomt. Hij toonde zich onder meer bereid om spelers van de niet-bestaande investeringsmaatschappij aan te bevelen bij zijn club. Op beelden is te zien hoe hij een enveloppe in ontvangst neemt met 5.000 pond.

Eigenaar Cellino van Leeds United, eveneens spelend in het Championship, sprak met de undercover-journalisten over manieren om de FA-regels rond het zogeheten 'Third Party Ownership' te omzeilen. 

STER reclame