Demonstratie tegen het veto van Obama tegen de 9/11-wet
NOS NieuwsAangepast

Veto Obama tegen 9/11-wet van tafel door tegenstand Congres

Het Amerikaanse Congres heeft in grote meerderheid tegen het veto van president Obama gestemd over een 9/11-wet. Daardoor kunnen nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 nu Saudi-Arabië aanklagen.

Eerder stemde de Senaat al tegen het veto en het Huis van Afgevaardigden heeft dat nu ook gedaan, waardoor het van tafel is. Obama sprak zijn veto uit, omdat hij vreest dat de relatie met Saudi-Arabië door de wet wordt beschadigd. Ook is hij bang voor vergeldingsacties van andere landen. Het Witte Huis heeft de uitkomst van de stemming "beschamend" genoemd.

Saudi-Arabië heeft altijd ontkend dat het banden had met de terroristen die de aanslagen hebben gepleegd. Vijftien van de negentien daders hadden de Saudische nationaliteit. Nabestaanden willen de mogelijkheid krijgen om het land voor de rechter te dagen, zodat duidelijk kan worden of de overheid er inderdaad niks mee te maken had.

In juli gaf Washington 28 pagina's documenten vrij over het onderzoek naar de bemoeienis van Saudi-Arabië bij de aanslagen. Volgens de regering blijkt daaruit niet dat het land er iets mee te maken had.

Bondgenoten tegen terreur

Voorstanders van de wet zeggen dat het land zich geen zorgen hoeft te maken als er echt geen banden waren met de terroristen. Zij zeggen dat de prioriteit ligt bij de families van de slachtoffers en niet bij de relatie met Saudi-Arabië.

Maar volgens CIA-directeur Brennan is de 9/11-wet een gevaar voor de veiligheid in Amerika. "Het zou heel erg zijn als deze wet gevolgen heeft voor de bereidheid van Saudi-Arabië om een van onze belangrijkste bondgenoten tegen terreur in het Midden-Oosten te blijven", zegt Brennan.

Volgens tegenstanders van de wet leidt een proces tegen Saudi-Arabië mogelijk tot vergelijkbare zaken tegen de VS. Internationale diplomatie wordt daarmee vervangen door strafzaken, vrezen ze.

In het Huis van Afgevaardigden stemden 348 leden tegen het veto van Obama. 76 waren voor. De steun voor het verbod van de president was nog kleiner in de Senaat, waar slechts één van de 98 stemmers hem steunde.

Het is het eerste veto van Obama dat wordt weggestemd door het Congres. In zijn twee termijnen als president sprak Obama elf veto's uit. Bij zijn voorganger Bush haalden vier van de acht veto's het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl