Iran heeft niet zo'n trek in productiebeperking van olie sinds het land weer mag exporteren na het einde van een handelsboycot
NOS NieuwsAangepast

Olieprijs stijgt door OPEC-deal

De OPEC-landen zijn het eens geworden over het beperken van de olieproductie. Dat gebeurde op een overleg in Algerije, waar de olie-exporterende landen praatten over hoe de olieprijs weer omhoog kan worden gebracht.

Sommige OPEC-landen zijn voor hun begroting vrijwel helemaal afhankelijk van olie-inkomsten. Zelfs het steenrijke Saudi-Arabië moet de laatste jaren bezuinigen. Met name Venezuela zit door de lage olieprijs diep in de financiële problemen.

Toen bekend werd dat er een deal ophanden was, steeg de prijs van een vat Brent Olie snel met zo'n 5 procent tot ruim 48 euro. Eerder deze week zakte de prijs nog naar 45 euro omdat een akkoord juist ver weg leek.

Overaanbod

De OPEC-landen hebben al enkele jaren last van het overaanbod aan olie. Door dat grote aanbod is de olieprijs flink gedaald. Deels komt die overproductie doordat de vraag door economische en financiële crises is gedaald.

Een andere verklaring is dat olielanden meer zijn gaan produceren, om allerlei redenen. Zo is Iran de productie flink aan het opschroeven, nu het weer olie mag exporteren na jaren getroffen te zijn door een handelsboycot.

Het aantal geproduceerde vaten per dag wordt met zo'n 750.000 stuks teruggeschroefd op een huidig totaal van 33,5 miljoen vaten. Het akkoord moet in november nog wel definitief worden vastgelegd op een OPEC-vergadering in Wenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl