NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuizen Aleppo onbruikbaar door bombardementen

Bombardementen leggen ziekenhuizen plat

Door de zware bombardementen van het Syrische leger vannacht op het oostelijk deel van Aleppo zijn twee ziekenhuizen zo ernstig beschadigd dat ze niet meer bruikbaar zijn. Artsen zonder Grenzen meldt dat er in het gebied met 250.000 mensen nog maar twee klinieken met operatiekamers over zijn.

Volgens verschillende medische bronnen zijn er nog zeven artsen in Oost-Aleppo die operaties kunnen uitvoeren. "We weten niet meer met welke woorden we dit nog moeten zeggen: dit moet ophouden", zegt Carlos Francisco van Artsen zonder Grenzen, dat de ziekenhuizen in Oost-Aleppo ondersteunt.

VN-resolutie

Frankrijk bereidt een VN-resolutie voor die volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault moet leiden tot een staakt-het-vuren. "Wie niet voor deze resolutie stemt, lopen het risico om verantwoordelijk te zijn voor oorlogsmisdaden."

Die zinsnede is overduidelijk bedoeld voor Rusland, dat permanent lid is van de VN-Veiligheidsraad. De Russen steunen de Syrische regering actief bij de bombardementen op gebieden die in handen zijn van de rebellen, zoals Oost-Aleppo. Die zijn verhevigd nadat een staakt-het-vuren deze maand na een week mislukte.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft zijn Russische ambtgenoot Lavrov gebeld en gezegd dat de Amerikanen Rusland verantwoordelijk houden voor de situatie in Aleppo. Officieel praten beide landen nog over de burgeroorlog in Syrië, maar Kerry heeft gedreigd te stoppen met deze gesprekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl