Onderzoek op de IVF-afdeling in het Academisch Ziekenhuis Maastricht ANP

Vrouwen kunnen voortaan tot hun 50e een ivf-behandeling krijgen met een donoreicel. Minister Schippers had daarover om advies gevraagd aan de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Nu is de grens nog 45 jaar.

Voor vrouwen die in aanmerking willen komen voor ivf met hun eigen eicellen blijft de leeftijdsgrens overigens 43. Maar de grens gaat wel omhoog voor vrouwen van wie eicellen voor hun 43e zijn 'geoogst'. De betrokkenen kunnen de cellen voortaan dus nog tot hun 50e laten terugplaatsen.

Schippers wil recht doen aan de wens uit de samenleving om de mogelijkheden uit te breiden tot op hogere leeftijd, zonder dat onverantwoorde risico's worden genomen voor de gezondheid. 

Aan de Tweede Kamer schrijft ze dat er dan meer kansen zijn voor vrouwen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. De noodzaak om zich in het buitenland te laten behandelen, wordt zo ook kleiner. In sommige landen is de leeftijdsgrens nu hoger dan in Nederland. 

Risico-inschatting

Of wel of niet begonnen wordt met een ivf-behandeling, hangt af van een inschatting van de risico's en de kans op een succesvolle zwangerschap. 

Schippers benadrukt dat de veranderingen geen gevolgen hebben voor de vergoeding uit de basisverzekering tegen ziektekosten. De behandeling wordt vergoed tot 43 jaar en dat blijft zo. 

STER reclame