Burgemeester Groningen: ontgroening met letsel niet van deze tijd

"Niet van deze tijd", vindt burgemeester Den Oudsten.

Burgemeester Den Oudsten van Groningen heeft het bestuur van Vindicat gevraagd na te denken of de ontgroening bij de studentenvereniging nog wel bij deze tijd past. "Ik vind niet dat het afgelopen moet zijn met ontgroeningen, maar ik vind wel dat ontgroeningen waarbij mensen lichamelijk of geestelijk letsel oplopen niet meer moeten kunnen", zegt de burgemeester.

Een aspirant-lid van het Groningse studentencorps heeft tijdens zijn ontgroening hersenoedeem opgelopen door een harde klap op zijn hoofd. Het was het tweede incident in korte tijd. Vorige week publiceerden leden van de vereniging een zogenoemde 'bangalijst' waarop aantal vrouwelijke studentes, die met naam en telefoonnummer worden genoemd, worden beoordeeld op hun prestaties in bed aan de hand van een sterrensysteem.

Den Oudsten heeft niet de indruk dat er iets mis is bij Vindicat. Wel denkt hij dat er door het gesloten klimaat bij studentenverenigingen een verhoogd risico is op ontspoord gedrag.

Intern onderzoek en rechtssysteem

De burgemeester heeft vorige week al met het bestuur van de studentenvereniging gesproken over het voorval tijdens de ontgroening. Vindicat onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Den Oudsten zegt dat betrokkenen aangifte moeten doen. Hij benadrukt dat de regels van Vindicat niet voor het Nederlandse recht kunnen gaan. Wel zegt hij dat hij erop vertrouwt dat het interne onderzoek serieus wordt uitgevoerd.

De vereniging heeft deze zomer alle aspirant-leden een contract laten tekenen waarin ze moeten beloven dat ze niets over de ontgroening naar buiten brengen. Als ze dit wel doen kunnen ze een boete krijgen van 25.000 euro.