Joint Investigation Team presenteert resultaten onderzoek crash MH17
NOS NieuwsAangepast

MH17-onderzoek: circa 100 betrokkenen in het vizier

Het internationale onderzoeksteam JIT heeft ongeveer honderd personen in beeld die mogelijk betrokken waren bij het afvuren van de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde. Van die personen is de identiteit vastgesteld, zei onderzoeksleider Fred Westerbeke. Hij achtte de kans dat de daders voor de rechter komen, realistisch. "Het gaat ons lukken", zei Westerbeke vanmiddag tegen de pers.

Het gaat om mensen die een actieve rol vervulden bij het bemachtigen van de Buk-raket, en bij het transport van de lanceerinstallatie en de raket naar de afvuurplek. Ook is bekend wie het transport van de Buk in juli 2014 begeleidden.

De mensen die de onderzoekers in beeld hebben, zijn niet automatisch verdachten, benadrukte Westerbeke. Om er uiteindelijk achter te komen wie werkelijk verdachten zijn, moet het JIT meer zicht krijgen op de bevelsstructuur bij de manschappen op de lanceerplek. Het is tot dusver onduidelijk of de bemanning van de lanceerinstallatie zelf besliste de raket af te vuren, of dat ze het bevel van hogerhand kregen.

Het onderzoeksteam wil niet zeggen welke nationaliteit de circa 100 betrokkenen hebben.

Hoofdofficier Westerbeke deed een oproep aan getuigen die hierover meer weten, om zich bij het JIT te melden. Justitie in Oekraïne heeft laten weten dat voor getuigen een inkeerregeling geldt.

De belangrijkste conclusies van het JIT over het neerhalen van de MH17

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl