Het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt
NOS NieuwsAangepast

Onrust over Deutsche Bank houdt aan

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

Het aandeel Deutsche Bank krabbelde gisteren al op, vandaag staat het aandeel 2 à 3 procent hoger. Beleggers lijken na alle opwinding van begin deze week enigszins gerustgesteld, na de sussende woorden van de Duitse regering en de topman van de bank.

Maandag dook de koers omlaag na een bericht in het weekend in het Duitse online magazine Focus. Bondskanselier Merkel zou tegen topman John Cryan van Deutsche Bank gezegd hebben dat zij niet van plan is Deutsche Bank te hulp te schieten in het juridische gevecht met de Amerikaanse justitie. En de bank hoeft in het komende verkiezingsjaar ook niet te rekenen op staatssteun.

Rampenplan

Ook al lijkt de storm weer te gaan liggen, het blijft het rommelen en onrustig rond de bank. De Britse topman John Cryan herhaalde vandaag in de Duitse krant Bild dat de bank geen staatssteun nodig heeft en er ook niet om gevraagd heeft.

Volgens een andere Duitse krant, Die Zeit, zou de Duitse regering achter de schermen toch werken aan een soort rampenplan mocht de bank door zijn hoeven zakken. Van noodgaranties bij de verkoop van bedrijfsonderdelen, tot een gedeeltelijke nationalisatie van de grootste bank van Duitsland.

Aan de andere kant is er na de bankencrisis juist een Europees mechanisme en een fonds in het leven geroepen om te voorkomen dat de belastingbetalers opdraaien voor een bank in problemen. Banken, beleggers en aandeelhouders moeten elkaar redden, niet meer de burgers.

Steun van Merkel aan Deutsche Bank is in verkiezingstijd zo goed als onverkoopbaar, tenzij niet steunen tot een ineenstorting van het financiële stelsel zou leiden.

Gordijnen

De combinatie van alle problemen waar Deutsche Bank mee worstelt en het woord staatssteun jaagt beleggers in de gordijnen. Het afgelopen jaar is dat al diverse keren gebeurd. De aandelenkoers is sinds januari inmiddels zigzaggend gehalveerd. De vrees van de aandeelhouders is dat zij zullen opdraaien voor de problemen en de boetes moeten betalen met nieuwe aandelen.

Beleggers maken zich zorgen over de kapitaalbuffers van de bank. De lage rente knaagt aan de winstmarges, de kredietvraag blijft achter, terwijl de boetes zich opstapelen. Manipulatie met de Libor-rente en de goudprijs, hypotheekzwendel in de Verenigde Staten, witwaspraktijken in Rusland en overtreden van handelssancties met Syrië en Iran, Deutsche Bank heeft zich er allemaal schuldig aan gemaakt.

Sinds 2008 is de bank al 8 miljard euro aan boetes kwijt en ligt er nog een Amerikaans schikkingsvoorstel van 13 miljard euro op de mat. De boetes bedragen al bijna evenveel als de huidige beurswaarde van de bank, te weten 14,6 miljard euro.

Rabobank

Uitgerekend vandaag kondigt de bank aan dat het verzekeringsbedrijf Abbey Life verkocht heeft voor 1,1 miljard euro. Met dat geld wordt de kapitaalpositie versterkt, verzekert bestuursvoorzitter Cryan.

Deutsche Bank is nog steeds de grootste bank van Duitsland en Europa, maar was ooit een van de grootste banken ter wereld. Het is de iconische bank van het Duitse ‘Wirtschaftswunder’, de bank die stond als een huis, een instituut. Eind jaren 90 ontwikkelde de bank zich tot een belangrijke zakenbank.

Ongeschonden kwam Deutsche door de financiële crisis, zonder hulp of steun. Maar na de crisis, toen de rook optrok, bleek er van alles mis en aan de hand. In dat opzicht heeft Deutsche Bank veel weg van de Rabobank. Ook deze bank doorstond de financiële crisis maar ging daarna gebukt onder boetes voor rente- en derivaten schandalen en wisselingen aan de top.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl