De vernielde ingang van het AH-filiaal in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Plofkraken bij twee AH-filialen in Utrecht en Enschede

AH-filialen blijven het doelwit van plofkrakers. Vannacht werden geldautomaten opgeblazen bij een supermarkt in Utrecht en Enschede.

In Utrecht forceerden de daders eerst de deuren en bliezen vervolgens de automaat op. Bankbiljetten en onderdelen van het apparaat vlogen door de winkel. De daders ontkwamen in een gereedstaande auto.

Wat later in de nacht was het ook raak bij een AH-vestiging in Enschede. Daar werd de ruit van de ingang ingeslagen waarna de geldautomaat werd opgeblazen. Het is nog onduidelijk of de daders er met geld vandoor zijn gegaan.

Audi

De afgelopen tijd is de supermarktketen vaker het doelwit van plofkrakers. Maandagavond nog werd in Almelo een automaat tot ontploffing gebracht. De daders gingen er vandoor in een Audi. Dat zou erop kunnen duiden dat de zogenoemde 'Audi-bende' achter de kraak zit.

Vooral in Duitsland pleegt die bende, die geen vaste samenstelling heeft, de laatste tijd plofkraken omdat de geldautomaten in Nederland beter beveiligd zijn. In Noordrijn-Westfalen zijn dit jaar al meer dan 80 plofkraken gepleegd. De daders gingen er vandoor in snelle Audi's.

De afgelopen twee maanden is tien keer geprobeerd een plofkraak te plegen, maar in de meeste gevallen gaan de daders met lege handen naar huis, benadrukt de Nederlandse Vereniging van Banken.

Volgens een woordvoerder gaan de daders er in 70 procent vandoor zonder buit. Volgens de vereniging is de enige echte oplossing tegen plofkraken om de daders snel te pakken en achter slot en grendel te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl