Peres tekent de Oslo-akkoorden in 1993 in de tuin van het Witte Huis EPA

Israël is in diepe rouw, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd in een eerste reactie op het overlijden van Shimon Peres. Zijn kabinet komt later vandaag extra bijeen om een staatsbegrafenis voor te bereiden. 

Hij maakte verder bekend dat het lichaam van de overleden oud-premier en oud-president zal worden opgebaard in de Knesset, het parlement van Israël.

President Barack Obama zegt in een reactie op het overlijden van Shimon Peres dat een van de grootste wereldleiders is heen gegaan. "Peres bezat een groot optimisme en een onfeilbare moraal."

Obama's voorganger Bill Clinton was 23 jaar geleden bij de ondertekening van de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnen in Oslo. Peres was de drijvende kracht daarachter, zegt de oud-president. "Het was een genie met een groot hart, die droomde van een toekomst vol verzoening en een eind aan de conflicten."

Ook voormalig president George H.W. Bush roemt de vroegere Israëlische premier en president. "Peres' aangeboren menselijkheid en fatsoen inspireerde de hele wereld."

Diepe indruk

Premier Rutte brengt een bezoek aan Zuid-Korea en heeft ook al gereageerd. Hij zegt dat hij is getroffen door de dood van Peres. "Op mij maakte hij een diepe indruk door zijn diepgewortelde idealen en strijdbaarheid die hij combineerde met wijsheid en een grote toewijding aan zijn land en het vredesproces in het Midden-Oosten."

Rutte denkt daarbij aan een naar eigen zeggen onvergetelijk moment: de Nobelprijs voor de Vrede die Peres, toenmalig premier Yitzhak Rabin en de vroege Palestijnse leider Yasser Arafat kregen in 1994 vanwege de Oslo-akkoorden. 

"Israël verliest een groot staatsman aan wie wereldwijd met groot respect wordt teruggedacht."

De Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken is het met Rutte eens. "Duitsland heeft een vriend verloren. We treuren om zijn dood." 

STER reclame