Wekdienst 28 september: dit gebeurde terwijl je sliep

time icon Aangepast
Hollandse Hoogte | Beeldbewerking: NOS

De dag begint bewolkt en plaatselijk kan er wat regen vallen, maar later vandaag wordt het vanuit het westen steeds zonniger en loopt de temperatuur op naar zo'n 22 graden. Aan zee waait het wel stevig. 

Israëlische oud-president en oud-premier Peres overleden

De Israëlische oud-president en voormalig premier Shimon Peres is overleden. Twee weken geleden werd de 93-jarige Peres opgenomen in een ziekenhuis bij Tel Aviv nadat hij een zware hersenbloeding had gehad. Volgens Israëlische media verslechterde de conditie van Peres snel. Zijn familie was bij hem om afscheid te nemen. 

Peres tijdens een toespraak in 2013 AFP

'Eliteteams bij brandweer voor grote calamiteiten'

De brandweer heeft vijf eliteteams opgericht voor grote calamiteiten zoals explosies, ingestorte panden en gecompliceerde branden. Dat schrijft De Stentor. Gewone brandweerlieden zouden kennis en ervaring missen met grote incidenten. De krant schrijft dat de afgelopen maanden ruim 140 specialisten zijn opgeleid. 

De teams zijn gestationeerd in Drachten, Alphen aan den Rijn, Zwolle, Beusichem en Tilburg. De speciale brandweerlieden dragen oranje pakken en witte helmen.

Drie woningen in brand na explosie in Urk ANP

Amerikaanse bank Wells Fargo verhaalt schade op top 

Twee topbestuurders van de Amerikaanse bank Wells Fargo moeten miljoenen inleveren ter compensatie van een schandaal waar de bank in verwikkeld is. De CEO van de bank moet 41 miljoen dollar inleveren en de vrouw die de afdeling leidde waar de fraude plaatsvond 19 miljoen. 

Begin deze maand bleek dat werknemers van de bank stiekem nep-rekeningen hadden gecreëerd en hun nietsvermoedende klanten daarvoor kosten in rekening brachten. De bank ontsloeg toen 5300 medewerkers en betaalde een boete van 185 miljoen dollar. Bovendien trok de bank vijf miljoen dollar uit om gedupeerde klanten schadeloos te stellen.

'Als Sarkozy weer president wordt, wil hij de brexit ongedaan maken'

Nicolas Sarkozy wil Groot-Brittannië de kans geven om toch niet uit de EU te gaan als hij weer president van Frankrijk wordt. Dat schrijft de Britse krant Financial Times. Als Sarkozy volgend jaar de presidentsverkiezingen wint, wil hij samen met Duitsland de Britten een nieuw verdrag aanbieden. 

Dat verdrag moet dan onder meer gaan over het hervormen van de Schengenzone, het inperken van de macht van de Europese Commissie, verdere integratie van de eurozone en het tegenhouden van een Turks EU-lidmaatschap. De Britten kunnen vervolgens weer over dat nieuwe verdrag stemmen, zegt Sarkozy.

Nicolas Sarkozy tijdens zijn presidentschap (2011) EPA

In een jaar tijd 30 procent meer stroom uit wind

Van alle stroom die vorig jaar in Nederland is verbruikt, was zes procent opgewekt door windmolens. Dat is bijna een derde meer dan in het jaar ervoor. De stroom uit windmolens is volgens het CBS genoeg om 2,5 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Het vermogen van windmolens steeg de afgelopen jaren vooral door de bouw van hogere molens.

Windmolenpark voor de kust van Egmond ANP

Peruaanse in jungle levend verbrand vanwege hekserij

In het Peruaanse gedeelte van het Amazoneregenwoud is een vrouw levend verbrand omdat ze volgens haar gemeenschap een heks was. De 73-jarige Rosa Villar Jarionco zou mensen ziek hebben gemaakt en was daarom ter dood veroordeeld.

Volgens het Openbaar Ministerie is op een video van de verbranding te zien dat de vrouw op een stapel houtblokken en takken zit met haar handen vastgebonden achter haar rug. Een man overgiet het hout en de vrouw met brandbare vloeistof en een andere man gooit vervolgens een brandende lucifer naar de houtstapel. 

Het Amazonegebied EPA

Verder vandaag

Het Joint Investigation team (JIT) maakt in een persconferentie bekend met welke type raket vlucht MH17 ruim twee jaar geleden is neergehaald en vanaf welke locatie deze raket precies is gelanceerd. 

In Spanje begint de rechtszaak tegen de verdachten van de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. De twee werden in het voorjaar van 2013 in Murcia vermoord.

Koning Willem-Alexander opent vandaag de Erasmus Experience in de Bibliotheek Rotterdam. De permanente tentoonstelling toont zo'n 5000 boeken en brieven van de humanist Erasmus. 

Fijne dag!

STER Reclame