Shimon Peres in 2014 EPA

De Israëlische oud-president en voormalig premier Shimon Peres is overleden. Twee weken geleden werd de 93-jarige Peres opgenomen in een ziekenhuis bij Tel Aviv nadat hij een zware beroerte had gehad.

Volgens Israëlische media verslechterde de conditie van Peres de afgelopen uren snel. Zijn familie was vannacht bij hem om afscheid te nemen.

Nobelprijs voor de Vrede

Peres heeft de afgelopen tientallen jaren vele functies vervuld binnen de Israëlische politiek. Zo was hij twee keer premier en van 2007 tot en met 2014 president. Hij is de enige die beide functies heeft bekleed in Israël.

Shimon Peres: van havik tot duif

Ook was hij als de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken nauw betrokken bij de Oslo-akkoorden in de jaren 90. In 1994 kreeg hij samen met de toenmalige premier Yitzhak Rabin en PLO-leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede voor het sluiten van dat vredesakkoord.

Arafat, Peres en Rabin tijdens de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede AFP

"Ik zal nooit vergeten hoe blij Peres was toen hij 23 jaar geleden de Oslo-akkoorden tekende", zegt oud-president van de VS Bill Clinton. "Het was een genie met een groot hart die droomde van een toekomst vol verzoening en een eind aan de conflicten."

President Obama spreekt van het overlijden van één van de grootste wereldleiders. "Peres bezat een groot optimisme en een onfeilbare moraal", zegt Obama in een reactie.

"Peres' aangeboren menselijkheid en fatsoen inspireerde de hele wereld", zegt ex-president George H.W. Bush. Ook hij roemt de overleden staatsman als een vredesstichter.

STER reclame