Bij de ramp met vlucht MH17 verloor Robby Oehlers zijn nichtje Daisy en haar vriend Bryce
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden 'hopen op een helder verhaal' bij MH17-presentatie

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

"Tot op heden waren het allemaal speculaties en verschillende versies", zegt Hans de Borst uit Monster. Hij verloor zijn 17-jarige dochter Elsemiek bij de ramp met vlucht MH17. Na ruim twee jaar wachten, hoopt hij eindelijk meer duidelijkheid te krijgen. "Ik hoop op een helder verhaal met echte bewijzen van een instantie die ik hoog heb zitten."

De Borst doelt op de presentatie van het internationale Joint Investigation Team, vanmiddag. Dat onderzoeksteam komt met bewijzen over het gebruikte wapen en de plek waarvandaan de raket is afgevuurd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wees vorig jaar oktober al een ruim gebied aan dat in handen was van de pro-Russische separatisten.

Geen illusies

Vooral de precieze locatie kan het onderzoek weer een stap verder brengen, verwacht Piet Ploeg. Zijn broer, schoonzus en neef kwamen op 17 juli 2014 bij de aanslag om het leven.

Ook Robbie Oehlers, die zijn nichtje Daisy en haar vriend Bryce verloor, hoopt dat er uit de locatie conclusies te trekken zijn over de schuldigen. "Als het inderdaad gaat om gebied dat in handen was van de separatisten, wat betekent dat dan voor de schuldvraag? Is dan niet duidelijk dat we daar ook de daders moeten zoeken?" Oehlers zou het fijn vinden als het Openbaar Ministerie iets bekendmaakt over de vervolgstappen. "Hebben ze al verdachten op het oog, wie zijn dat dan en wanneer worden ze aangeklaagd?"

Nabestaanden maken zich overigens geen illusies dat het snel tot een rechtszaak komt. Als inderdaad wordt bewezen dat de raket is afgeschoten uit separatistengebied, wijst dat op betrokkenheid van Russische militairen. Maar Rusland heeft tot nu toe altijd laten weten geen verdachten uit te zullen leveren. Ploeg: "Ik zou graag willen dat we verder komen, maar dat duurt dus nog lang."

Als er maar een uitkomst is. Het ergste zou zijn als dit met een sisser afloopt.

Robbie Oehlers, nabestaande

De Borst kan het maar moeilijk verkroppen dat er nog steeds mensen rondlopen die dit op hun geweten hebben. Maar uitlevering van verdachten gaat er, zo denkt hij, nooit van komen. "Ik ben tevreden als het uitmondt in een aanklacht gericht tegen een groep of een garnizoen uit die-of-die stad. Dat is voor mij voldoende", aldus De Borst.

Oehlers erkent dat een rechtszaak op dit moment ver weg is. Als er maar wel een concrete aanklacht komt. "Het tijdschema vind ik niet belangrijk. Al duurt het vijf, acht of tien jaar. Als er maar een uitkomst is. Het ergste zou zijn als dit met een sisser afloopt."

De nabestaanden worden om 10.30 uur bijgepraat in Nieuwegein. Om 13.00 uur geeft het JIT een persconferentie. Die is vanaf 12.45 uur live te volgen op NPO 1, vanaf 12.55 op NPO Radio 1, op nos.nl en via Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl