Kamer over Petten: desnoods vervoer kernafval betalen

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet desnoods financieel moet bijspringen als de eigenaar van de kernreactor in Petten niet genoeg geld heeft om vaten kernafval te vervoeren. De vaten liggen opgeslagen in Petten en vandaag werd duidelijk dat eigenaar NRG het afvoeren ervan naar Zeeland niet alleen financieel onhaalbaar vindt, maar dat er ook andere problemen zijn.

Kamerlid Vos van regeringspartij PvdA zegt dat NRG zelf moet betalen, omdat private bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor het afval. "Maar uiteindelijk kunnen we daar geen lekkende vaten met radioactief afval laten liggen, waar de burger het slachtoffer van wordt, dus dan zullen we als belastingbetaler moeten ingrijpen." Vos benadrukt dat nucleaire energie iets van het verleden is.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Ook zijn collega Dijkstra van de VVD vindt het "een optie" dat de overheid financieel bijspringt als de veiligheid in het geding is. "Het is een maatschappelijke verantwoordelijkheid van ons allemaal om goed met nucleair afval om te gaan." De VVD denkt dat op de lange termijn het afval niet in Petten kan blijven liggen.

Ook D66-woordvoerster Van Veldhoven zegt dat de overheid uiteindelijk haar verantwoordelijkheid zal moeten nemen. "Er zijn allerlei internationale verdragen die de overheid verplichten te zorgen voor de veiligheid van de mensen. Dat kun je niet aan de winst van een bedrijf overlaten." Ze sluit niet uit dat het afval in Petten kan blijven en niet hoeft te worden vervoerd. Maar dat moet dan wel worden onderzocht. 

CDA-Kamerlid Mulder benadrukt dat er rond kernafval geen enkele concessie mag worden gedaan aan de veiligheid. Ook zij heeft zo haar twijfels over het verplaatsen van het afval. Het is volgens haar nog maar de vraag of het afval alleen op een andere locatie dan Petten veilig kan worden opgeslagen.  

STER reclame