Een Duitse backpacker op het vliegveld van Sydney Reuters

Australië gaat minder belasting heffen over de werkzaamheden van backpackers dan het oorspronkelijk van plan was. Dat heeft de Australische minister van Financiën Scott Morrison bekendgemaakt. In plaats van het geplande tarief van 32,5%, gaat de regering nu 19% vragen over elke dollar die werkende toeristen verdienen.

Met het compromis hoopt de regering in Canberra de zorgen weg te nemen bij de boeren en de toeristische sector. Die waren bang dat toeristen Australië links zouden laten liggen door de aangekondigde backpacker-tax. 

Morrison zei dat de regering erkent dat backpackers een belangrijke bijdrage leveren aan het seizoenswerk. Hij zei toeristen juist te willen aanmoedigen naar Australië te reizen. Daarom kondigde hij ook aan dat de kosten van een werkvisum met 50 dollar omlaag gaan.

Flinke verbetering

Een woordvoerder van een belangenorganisatie van toeristische bedrijven zei zeer teleurgesteld te zijn dat het belastingplan wordt doorgevoerd. Wel noemde ze het verlaagde tarief een flinke verbetering.

Ieder jaar gaan er zo'n 600.000 toeristen aan de slag in het land. Veel van hen vinden werk als fruit- of groenteplukker op een boerderij. Op dit moment zijn zij vrijgesteld van belastingen als hun inkomen onder de 18.200 Australische dollar per jaar blijft.

De backpacker-tax wordt ingevoerd op 1 januari 2017.

STER reclame