De gasten in het Sportforum: Simon Zwartkruis, Sjoerd Mossou en Robèrt Misset (v.l.n.r.) NOS

Na de verhuizing van Hakim Ziyech van de rechtsbuitenpositie naar het middenveld bij Ajax, draait het bij de Amsterdammers een stuk beter. De miljoenenaankoop is na zijn goede optreden in de competitie tegen PEC Zwolle (5-1) een van de gespreksonderwerpen in het Sportforum bij Langs de Lijn En Omstreken.

Het was de week van Ziyech bij Ajax. Op woensdag maakte hij zijn eerste doelpunt in dienst van de Amsterdammers. Drie dagen later gaf de technicus met drie assists andermaal zijn visitekaartje af.

Toch is het de vraag of de Marokkaans voetballer van het jaar zijn favoriete positie op het middenveld behoudt. "Ik denk dat hij tegen de PEC Zwolle's van deze wereld op het middenveld mag spelen, maar tegen sterke ploegen op de rechtervleugel", aldus Mossou.

De kritiek luidt dat Ziyech op het middenveld te veel balverlies lijdt. "Maar dat maakt hem juist leuk om naar te kijken", stelt Misset. "Hij brengt diepgang. Daarvoor kom je naar het stadion."

'Ziyech tegen sterke tegenstanders weer rechtsbuiten'

'Smullen in de Arena'

Met dank aan Ziyech of niet; er viel afgelopen week in elk geval weer wat te genieten in Amsterdam, vinden de gasten aan tafel. "Het is nu twee keer achter elkaar gebeurd dat ik het publiek heb zien smullen. Nou, dat is lang geleden", zegt Zwartkruis.

Volgens Mossou heeft dat niet zozeer met de trainerswissel (Peter Bosz voor Frank de Boer) te maken, maar vooral met de spelers op het veld: "Er is een soort karikatuur gemaakt van het 'saaie Frank de Boer-voetbal'. Maar Bosz beschikt over spelers als Bertrand Traoré, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg. Dat maakt nogal verschil."

"Tot het moment dat De Boer Christian Eriksen kwijtraakte werd er niet over het spel geklaagd", vult Zwartkruis aan. "Hij is de laatste jaren als trainer van Ajax natuurlijk veel kwaliteit kwijtgeraakt."

'Met deze selectie had Frank de Boer niet anders gespeeld'

Videoscheidsrechter

Ook het debuut van de videoscheidsrechter passeerde de revue. Vanuit het Tilburg-kamp klonk er na Ajax-Willem II en de rode kaart voor Anouar Kali kritiek. "Het was een beetje kinderachtig om tegen die kaart te ageren", vindt Mossou.

"Maar er is inderdaad nog geen eenduidigheid. Wanneer zet je hem nou wel en niet in? Had scheidsrechter Makkelie even tien seconden moeten wachten tot het geven van de kaart? En het publiek heeft geen idee wat er gebeurt. Dat is ook merkwaardig."

Wat Misset betreft moet er meer gekeken worden naar de videoarbitrage bij het hockey, waar alleen de hoofdscheidsrechter om advies kan vragen. "Nu kan de videoscheidsrechter in principe alles influisteren en wordt de autoriteit van de hoofdscheidsrechter ondergraven."

STER reclame