De Duitse bondskanselier Merkel en haar Oostenrijkse collega Kern AFP

De Duitse bondskanselier Merkel wil dat de Europese Unie een vluchtelingenakkoord sluit met Tunesië en Egypte dat vergelijkbaar is met de deal met Turkije. Merkel riep eerder op tot het sluiten van nieuwe akkoorden met landen in regio's waar veel migranten vandaan komen.

Met de nieuwe deals zou het makkelijker worden om vluchtelingen die geen recht hebben op asiel terug te sturen. Volgens Merkel moet er ook meer geld naar ontwikkelingssamenwerking gaan, om de redenen waarom mensen migreren weg te nemen.

Twee dagen geleden kwam de Duitse bondskanselier samen met haar Oostenrijkse collega Kern in Wenen bijeen om te praten over oplossingen voor de vluchtelingencrisis. Ze deden dit met de leiders van Roemenië, Kroatië, Griekenland, Slovenië, Macedonië, Albanië en Bulgarije. 

Merkel wil Turkse deal met Egypte en Tunesië

Via de zogenoemde Balkanroute kwamen voor de Turkijedeal veel vluchtelingen uit Afghanistan, Irak en Syrië in de Zuid- en Oost-Europese landen terecht.

Sinds de Turkije-deal, van maart dit jaar, is het aantal vluchtelingen dat over de Balkanroute Europa probeert binnen te komen sterk afgenomen. Met het akkoord kunnen vluchtelingen die via Turkije naar Europa reizen makkelijker teruggestuurd worden. In ruil voor de afspraak wilde Turkije drie miljard euro, een soepeler visumbeleid voor Turken en nieuwe onderhandelingen over EU-toetreding.

Meer akkoorden

Met de nieuwe deals wil Merkel proberen de instroom van vluchtelingen via de Middellandse Zee verder te beperken.

"Als we dit probleem niet kunnen oplossen, staat het hele EU-project ter discussie", zei Kern voorafgaand aan de vergadering. Kern wil ook vergelijkbare akkoorden sluiten met Niger, Mali en Senegal.

STER reclame