Hollande in Calais EPA

De Franse president Hollande wil het migrantenkamp bij de noordelijke havenstad Calais nog dit jaar definitief sluiten en ontmantelen. Ook wil hij dat de Britten bijdragen aan een oplossing voor het probleem. Bij zijn eerste bezoek aan de stad sinds zijn aantreden in 2012 sprak Hollande van een "humanitaire noodsituatie". Hij ging niet naar het kamp zelf.

De migranten die in de Jungle verblijven, wachten op een kans om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Zo'n 7000 tot 10.000 mensen leven er onder belabberde omstandigheden in noodonderkomens. De inwoners van Calais hebben veel hinder van de vluchtelingen.

Kleine Calais-tjes

"De situatie is onacceptabel, dat weet iedereen hier", zei Hollande na gesprekken met de autoriteiten, de politie en andere betrokkenen in Calais. Het is de bedoeling dat de migranten die in het kamp verblijven, verdeeld worden over de andere opvangcentra in het land. Hij herhaalde zijn woorden van afgelopen zaterdag bij zijn bezoek aan een opvangcentrum in Tours.

De oppositie in Frankrijk ziet het plan niet zitten, omdat er dan "allemaal kleine Calais-tjes komen", zegt correspondent Mark Heijster. Ook zou het geen definitieve oplossing bieden: mensen zullen naar Calais blijven komen omdat ze nou eenmaal naar Engeland willen. De inwoners van de havenstad zijn zeer sceptisch over de plannen, zegt Heijster. 

In oktober wil Hollande de sluiting in gang zetten. 

De Franse president Hollande brengt een bezoek aan Calais.

Grens dicht

Hij verwacht van de Britse regering dat die de afspraken over het in goede banen leiden van de migrantenstroom volledig nakomt. De grens tussen Engeland en Frankrijk moet dicht en daar moeten de Britten volledige medewerking aan verlenen, zegt Hollande.

De asielzoekers in Calais komen vooral uit oorlogsgebieden in Syrië, Irak en Afghanistan, maar ook uit Afrikaanse landen als Soedan en Eritrea. Ze proberen in Calais illegaal per boot, trein of verstopt in een vrachtwagen naar Engeland te gaan. 

Vorige week bezocht ook presidentskandidaat Nicolas Sarkozy Calais. Ook hij ging niet naar de 'jungle'.

STER reclame