Somerset houdt de moed erin na weer geen kampioenschap
NOS SportAangepast

Cricketploeg geen kampioen door handjeklap; al 126 jaar titelloos

Feyenoord wacht al zeventien seizoenen op de landstitel. Elk jaar wordt de herinnering aan de laatste keer net iets vager, de collectieve pijn net iets heviger. Weer geen schaal op de Coolsingel. Weer niet.

Rotterdam-Zuid moet niet zo zeuren, zullen ze vast in Somerset denken. De county in Zuidwest-Engeland probeert al 126 jaar cricketkampioen van het land te worden. Afgelopen vrijdag zou het dan eindelijk gebeuren. Maar opnieuw ging het mis. Weer geen landstitel op het pittoreske veld in Taunton. Weer niet.

Somerset werd, in de spannendste apotheose van de Engelse cricketcompetitie sinds mensenheugenis, het slachtoffer van een ouderwets staaltje handjeklap.

De ploeg won zijn laatste (vierdaagse) wedstrijd van het seizoen met gemak door Nottinghamshire op een flink pak slaag te trakteren. Het wachten was op de uitslag van de ontmoeting tussen Yorkshire en Middlesex. De winnaar van die wedstrijd werd kampioen. Maar eindigde het duel in een draw (als er na vier dagen nog geen winnaar is) dan was Somerset de lachende derde.

Na een seizoen dat vijf maanden lang duurde, stonden op de laatste dag van de competitie nog alle drie de uitkomsten open. Een draw was echter de meest logische uitslag, want de tijd begon te dringen.

En op dat moment besloten Yorkshire en Middlesex elkaar een handje te helpen. De een gaf de ander wat gratis runs door een aantal batsmen te laten bowlen. De ander hielp de een weer door bij een bepaald aantal runs de inning te beëindigen, zodat beide ploegen nog konden winnen. De vergelijking gaat een klein beetje mank, maar zet bij voetbal de spitsen in het doel, zorg dat het 20-20 staat en diegene die de 21ste treffer maakt, is op doelsaldo kampioen.

Tien minuten voor het verstrijken van de tijd bowlde Middlesex de tegenstander uit (de 21ste treffer) en veroverde het zijn dertiende titel. De club die speelt op het illustere Lord’s Cricket Ground (heilige grond in de cricketwereld) had er toch alweer 23 jaar op moeten wachten.

Yorkshire, de laatste twee jaar kampioen, haalde zijn schouders op en toog weer naar het noorden. Volgend jaar beter. De echte pijn was ongetwijfeld in Somerset te voelen. Weer tweede. Voor de vierde keer in de laatste vijftien jaar.

De cricketers van Middlesex vieren de titel

En dan de manier waarop. Was Somerset niet woedend? Zorgde het pact van Lord’s niet voor een collectieve verontwaardiging binnen de cricketwereld? De schuldigen moesten toch zeker geschorst worden?

Nee hoor, het gaat immers al 126 jaar zo in het County Championship. In de negentiende eeuw gooiden de Players (profspelers) en de Gentlemen (edellieden) het zo vaak op een akkoordje. Dat is nu nog steeds zo. En de county's willen het niet anders.

De cricketsport heeft de laatste tien, vijftien jaar een ongekende metamorfose ondergaan. De spelvormen zijn korter geworden, de inkomsten geëxplodeerd en de macht (zowel sportief, organisatorisch als financieel) is verschoven naar India.

Toeschouwers op Lord's

En dan is het wel zo lekker dat sommige dingen hetzelfde blijven. Het County Championship is, in de schreeuwerige disco die het internationale cricket af en toe is, een baken van rust. Een wereld waarin nog een thermoskan thee of een glaasje bubbels en aardbeien met room genuttigd wordt.

De toeschouwers (grotendeels 50 plus) lezen de krant, doen een kruiswoordpuzzel en denken af en toe met weemoed terug aan de tijd dat heel het leven in Engeland nog bestond uit Players, Gentlemen en een thermoskan thee.

En ook Somerset kan er vrede mee hebben. Direct na afloop kreeg Chris Rogers, de 39-jarige captain van de ploeg, een microfoon onder zijn snufferd geschoven. “Volgend jaar beter”, was het buitengewoon Engelse commentaar van de Australische oud-international. Om vervolgens direct zijn loopbaan te beëindigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl