Lagendijk met zijn echtgenote AFP

Publicist, Turkije-kenner en oud-Europarlementariër voor GroenLinks Joost Lagendijk komt vandaag weer aan op Schiphol. Hij vloog gisteren naar Turkije, maar hij kreeg geen toestemming van de Turkse autoriteiten om het land in te gaan.

Lagendijk woont met zijn vrouw in Istanbul en tot voor kort doceerde hij daar aan een universiteit. Die universiteit is door de Turkse regering gesloten, omdat het een Gülen-universiteit zou zijn. 

De verblijfsvergunning van Lagendijk was verlopen. Hij had een aanvraag ingediend voor een nieuwe, die hij in januari zou krijgen. Normaal is zo'n aanvraag voor verlenging voldoende om in Turkije te mogen verblijven. Lagendijk denkt dat de Turkse autoriteiten proberen om hem te intimideren. Hij is bezig met een boek over de Turkse president Erdogan. Het manuscript daarvan leverde hij een paar dagen geleden in bij zijn uitgever.

Te laat

Maar volgens de Turkse ambassade in Den Haag had Lagendijk zijn papieren niet op orde en mocht hij daarom Turkije niet in. De ambassade denkt dat Lagendijk zijn aanvraag voor een verlenging van de verblijfsvergunning te laat heeft ingediend.

Lagendijk zegt dat hij de verlenging van zijn verblijfsvergunning al wel had aangevraagd. De procedure zou naar verwachting in januari zijn afgerond. Hij had, naar eigen zeggen, wel een print van zijn aanvraag bij zich. Normaal gesproken is dat volgens hem voldoende.

Verder had Lagendijk een toeristenvisum in zijn bezit. Naar beide is door de Turkse autoriteiten niet gevraagd, zegt hij. Daarom denkt hij dat de Turken een ander motief hadden om hem aan te houden.

STER reclame