Het Utopia huis
NOS NieuwsAangepast

Utopia-fan: het programma heeft me echt veranderd

Realityshow Utopia bestaat vandaag duizend dagen. In het SBS-programma is het de bedoeling dat zestien deelnemers een eigen wereld creëren en zelfvoorzienend zijn. Op een afgesloten terrein wordt het wel en wee van de groep 24 uur per dag met camera's vastgelegd.

Op tv kijken er dagelijks ongeveer een half miljoen mensen naar het programma. Een deel van de fans heeft een abonnement voor 2,50 euro per maand, waarmee ze op ieder moment van de dag onbeperkt naar de livestream op internet kunnen kijken.

12 uur per dag

Bij fan Hennie van Gils staat de computer ongeveer 12 uur per dag aan. "Soms doe ik wel andere dingen, maar dan kan ik in ieder geval nog meeluisteren met wat er gebeurt. Ik ben afgekeurd en zit thuis, dus ik heb dan ook de tijd. Een tijd lang kon ik niet lopen en had ik veel pijn. Utopia was toen echt mijn afleiding."

De deelnemers zitten opgesloten op een terrein en mogen nauwelijks contact hebben met de buitenwereld. In het programma zijn al diverse relaties ontstaan. Soms krijgen ze bezoek van fans.

Luchtfoto van het terrein van Utopia, met de loods waarin de deelnemers verblijven

"Het is gewoon heel erg knap wat die mensen doen", vindt kijker van het eerste uur Dion van Lierop. "Ze begonnen met praktisch niets. Dan is het bijzonder wat ze nu hebben opgebouwd."

Dion volgt de groep ten minste 2,5 uur per dag. "Het heeft me als mens veranderd. Eerst dacht ik: wat is dat voor ruziemakende groep. Maar ik ben vaker gaan kijken en ben op bezoek geweest bij het programma. Ik heb de deelnemers daar ontmoet, en heb echt geleerd dat je vooroordelen vaak niet kloppen."

Censuur

Hennie kan dat beamen. Zij kijkt daarom ook niet meer naar de afleveringen op tv. "Daar stoppen ze 24 uur in 20 minuten. Dat geeft een ontzettend vertekend beeld van wat er eigenlijk gebeurt. Maar ook via de stream weet je niet alles. Bij een ruzie bijvoorbeeld wordt er soms ineens een uur lang een camera op de koeien in de stal gezet."

"Dat klopt, dan praten ze over dingen waar ze het niet over mogen hebben, zoals familie", zegt Dion. "Daar zijn ook online onder de fans wel veel discussies over geweest. Tenslotte betalen we er wel voor. Maar je doet er niks aan."

  • Tonny en Dorina Mast
    De tatoeage van Tonny
  • Tonny en Dorina Mast
    De tatoeage van Dorina

Ook Tonny en Dorina Mast zijn bijzondere fans. Zij bezochten het terrein en lieten zich door deelneemster Nicole tatoeëren. "Zij was geen professionele tatoeëerder, maar kreeg in de uitzending les van iemand. We vonden dat ze dat leuk deed. Zodoende kreeg mijn Dorina een slang op haar arm, en staat er nu bij mij 'live life 2 the maxx'."

Inspirerend

Hennie kijkt iedere dag, ook als er dagen niks te beleven is. Dat haar man niets snapt van haar fascinatie maakt haar niets uit. "Hij is voetbalfan, ieder zijn ding." Bovendien houdt ze er vrienden aan over. Eergisteren nog heeft ze samen gegeten met twee andere fans.

De deelnemers vindt ze vaak inspirerend. "Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die veganistisch zijn en openlijk opkomen voor de rechten van dieren. Ook hebben ze wel eens een bijeenkomst over pesten gehad. Dat vind ik heel goed."

De afzetting rondom het terrein waar Utopia zich afspeelt

Het programma begon in 2014 met 1,5 miljoen kijkers. Ruim twee weken later was dat aantal gehalveerd. Maar Utopia heeft een trouwe kern aan vaste kijkers. Afgelopen week keken er gemiddeld 515.000 mensen per dag.

Het format werd verkocht aan buitenlandse zenders, maar door lage kijkcijfers met weinig succes. In Amerika werd het programma na twee maanden al van de televisie gehaald, in Duitsland werd het na een klein half jaar opgegeven.

Niet verslaafd

Het is nog even afwachten of het programma volgend jaar doorgaat. "Het zou betekenen dat ik ineens veel vrije tijd heb", lacht Hennie. "Maar ik kan wel zonder, ik ben niet verslaafd."

Dion vindt dat er dan een vergelijkbaar programma zou moeten komen. Volgens hem laat de groep opgesloten mensen zien hoe het echte leven is. "Hoe ze dingen opbouwen en ruzies oplossen. Dit is wat mensen willen zien, het is gewoon heel echt."

Tonny en Dorina Mast zijn het daar niet mee eens. "Ze proberen een afspiegeling van de samenleving te geven, maar het gaat nu vooral over seks en ruzies", zegt Tonny. "Ik heb het idee dat de redactie en de regie daar erg in sturen. Het wordt er niet prettiger op. Maar ja, je wilt toch weten hoe de ruzies aflopen en daarom kijk je een volgende keer weer."

Voyeuristisch

"Voor je gevoel ken je die mensen echt", zegt Hennie. "Ook ik ben op het terrein geweest, maar toen besefte ik wel des te meer: het komt natuurlijk maar van één kant, zij kennen jou niet."

Voyeuristisch vindt Hennie het meekijken met de groep niet. "Ze hebben er zelf voor gekozen, anders hadden ze zich niet moeten opgeven. Zelf zou ik trouwens nooit deel willen nemen, ik zou mijn kinderen en kleinkinderen te veel missen."

Mochten de programmamakers nog een deelnemer zoeken, dan heeft Dion zijn koffer wel al klaar staan. "Ik heb me opgegeven, en ben ook op een casting geweest. Maar helaas zochten ze toen net niet wat ik te bieden had. Maar wie weet wat de toekomst nog brengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl