Expert Rupert Maas bij het ontdekte werk van Alma-Tadema
NOS NieuwsAangepast

Opgedoken schilderij van Alma-Tadema blijkt tonnen waard

De waarde van een onlangs in Engeland opgedoken schilderij van de Nederlands-Britse schilder Lawrence Alma-Tadema is door een expert geschat op 230.000 tot zo'n 350.000 euro. In het BBC-programma Antiques Roadshow zei deskundige Rupert Maas dat het werk, dat verloren werd gewaand, een van de beste schilderijen is die ooit in het programma zijn verschenen.

Tadema was ook in de 19e eeuw al een zeer succesvol schilder. Een paar jaar geleden werd een van zijn werken in New York verkocht voor 36 miljoen dollar. Een record voor een Victoriaans werk, zei Maas in de Britse versie van Tussen Kunst en Kitsch.

De eigenaar van het schilderij is een nakomeling van de man die op het schilderij is te zien, etser Leopold Löwenstam. Die maakte kopieën van de werken van de kunstenaar. Het beeldrecht van de werken van de schilder was volgens Maas soms nog duurder dan de werken zelf.

Schilderij is tonnen waard

Even blazen...

Bij het horen van de waarde, moest Löwenstams achterachterkleinzoon een paar keer blazen. Hij zegt dat het werk nooit wordt verkocht. Het schilderij was volgens hem een huwelijksgeschenk voor zijn betovergrootvader en diens vrouw in 1883. De vrouw van Löwenstam was waarschijnlijk de gouvernante van Alma-Tadema's kinderen.

De heren waren het in de uitzending niet helemaal eens over de relatie tussen de schilder en de etser. Volgens de nakomeling van Löwenstam waren de twee goede vrienden. De expert sprak van een bijzondere band, maar had het ook over een brief van de dochter van Löwenstam. Daarin beschreef ze dat Alma-Tadema de etser "beestachtig" behandelde en uitschold. De schilder was volgens Maas een perfectionist en verwachtte dat ook van de man die werken kopieerde.

Het schilderij is gerestaureerd en hangt nu in het Fries Museum. Daar wordt op 1 oktober een tentoonstelling over Alma-Tadema geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl