NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: weer warm, stukje land erbij en protesten

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Wij hebben de belangrijkste verhalen op een rij gezet.

De politie in Charlotte heeft alsnog de beelden vrijgegeven van de fatale schietpartij, waarbij de zwarte Amerikaan Keith Scott dinsdag om het leven kwam. De beelden zijn afkomstig van de bodycams van de agenten die op de man schoten. Daaruit blijkt niet dat Scott gewapend was op het moment van de schietpartij. Sinds de schietpartij is het onrustig in Charlotte; dagelijks gaan honderden mensen de straat op om te protesteren tegen het politiegeweld.

De vrouw van Scott filmde dat de politie haar man doodschoot en gaf die beelden vrij; sindsdien wordt de druk op de politie om ook over de brug te komen met beelden, steeds groter.

Politiebeelden Charlotte waarop agenten Keith Scott doodschieten

Er zijn zeker 200 luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische stad in de afgelopen twee dagen, zeggen Syrische hulpverleners zaterdag tegen CNN. Daarbij zouden meer dan 100 honderd doden gevallen zijn en honderden mensen zijn gewond geraakt. Reddingswerkers proberen nog steeds mensen onder het puin vandaan te halen. Door de zware bombardementen zitten bijna twee miljoen mensen zonder stromend water.

Volgens Unicef is een waterpompstation in het oosten van de stad beschadigd geraakt. Rebellen hebben als vergelding een ander pompstation uitgezet, waardoor er ook in andere delen van Aleppo geen water uit de kraan komt.

Getty Images
Een gewond Syrisch jongetje wordt behandeld in een veldhospitaal in Aleppo. De stad was opnieuw doelwit van luchtaanvallen

1 op de 7 asielzoekers die een Nederlands paspoort krijgen, vertrekt binnen twee jaar weer. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS. Het gaat vooral om mensen uit Somalië, Sudan en Sierra Leone. Sommigen gaan terug naar het land van herkomst, omdat bijvoorbeeld een oorlog is afgelopen. Maar de meesten vertrekken naar Groot-Brittannië. Dat land komen ze makkelijker binnen met een Nederlands paspoort dan als ze er voor het eerst asiel aanvragen.

NOS

Nederland heeft er een stukje land bijgekregen. In het Markermeer zijn een paar eilandjes gecreëerd; de Marker Wadden. Het eerste eiland is 250 hectare groot en werd zaterdagmiddag geopend door staatssecretaris Van Dam. In 2020 moeten alle vijf de eilanden zijn opgespoten. Ze moeten de natuur aantrekkelijker maken.

De afgelopen twintig jaar is de vogel- en visstand van het Markermeer sterk achteruitgegaan.

JJ Marker Wadden

Het is herfst, maar het is nog steeds mooi weer en de warmterecords blijven maar komen. Ook vandaag is er weer een gebroken: het is de warmste 25 september die ooit in Nederland is gemeten. In De Bilt werd het record rond 14.10 uur gebroken toen het kwik opliep tot 23,8 graden. Daarna steeg de temperatuur zelfs nog tot 24,1 graden.

Het oude record dateert uit 1956. Toen werd het in De Bilt 23,7 graden.

Het boerendorpje Moria op Lesbos kan de druk van 4000 op elkaar gepakte vluchtelingen in het gelijknamige kamp niet meer aan. De inwoners zijn nog altijd gastvrij, maar meer en meer gefrustreerd en boos.

En die frustratie groeit, nu voor mensen binnen en buiten het kamp duidelijk wordt dat Europa geen serieus werk gaat maken van het afhandelen van asielprocedures. Vluchtelingen zitten vast op Lesbos, en dat gaat niet snel veranderen. Het Griekse eiland voelt zich in de steek gelaten.

Boeren op Lesbos kwaad op vluchtelingen

En er was ook sportnieuws

Niki Terpstra is winnaar geworden van de twaalfde Eneco Tour. De 32-jarge Nederlander van Etixx-QuickStep sloeg in de slotrit naar Geraardsbergen op indrukwekkende wijze toe.

En Feyenoord pakte de negende competitiezege op rij. In de Kuip werd een onmachtig Roda JC met 5-0 verslagen. Feyenoord hoefde niet groots te spelen om de bezoekers uit Kerkrade onder de duim te houden.

De komende week...

Maandag gaan de conducteurs die zijn aangesloten bij FNV Spoor actie voeren door niet te controleren op vervoersbewijzen. FNV verzet zich tegen de maatregel van de NS om één van de twee conducteurs van een aantal dubbeldekkers te halen. De FNV vreest voor de veiligheid van het personeel.

En begint dinsdag de Kinderpostzegelactie weer. De actie wordt dinsdag geopend, maar de officiële verkoop gaat woensdag van start,

Ook is vrijdag de bekendmaking van de namen van de eilandjes voor de kust van Kampen. Twaalf eilandjes voor de kust van Kampen liggen daar al 12 jaar zonder naam. In augustus konden mensen uit de regio namen insturen voor de eilandjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl