Harde taal tegen Rusland over Syrië

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben bij een spoedzitting van de VN-veiligheidsraad gezegd dat Rusland de Syrische regering van Assad helpt bij het plegen van oorlogsmisdaden. De Veiligheidsraad is bijeen om de situatie in Aleppo te bespreken. Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS roepen op tot een onderzoek.

Speciaal VN-gezant voor Syrië De Mistura zei dat de recente bombardementen in het oosten van Aleppo tot de zwaarste van de hele oorlog horen. Volgens hem is er gebruik gemaakt van geavanceerd wapentuig. Ook hij meent dat daarbij mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd. De Mistura wil een wekelijkse gevechtspauze van 48 uur.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault heeft Rusland en Iran opgeroepen om te stoppen met wat hij een "doodlopende strategie voor Syrië" noemt. Volgens zowel de Franse als de Britse ambassadeur is het internationaal recht ernstig geschonden door het gebruik van brandbommen in Aleppo.

'Vrede onmogelijk'

"Net als we denken dat het niet erger kan worden in Syrië, moeten we vaststellen dat dat toch weer is gebeurd", zei de Britse ambassadeur Rycroft. Hij zei dat alle oorlogsmisdaden in Syrië moeten worden bestraft. "Het Syrische regime en Rusland zijn tot nieuwe diepten gedaald en hebben een nieuwe hel losgelaten in Aleppo."

Ook VN-ambassadeur Samantha Power van de Verenigde Staten haalde uit: "Wat Rusland doet is geen anti-terrorisme, het is barbarisme."

Tijdens de vergadering noemde de Russische VN-ambassadeur Tsjoerkin het bereiken van vrede in Syrië "een nagenoeg onmogelijke opgave". Hij herhaalde dat niet burgers, maar militanten het doelwit zijn van de aanvallen. Ook de Syrische VN-ambassadeur kreeg het woord. Op dat moment liepen de ambassadeurs van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië uit protest weg.

Tientallen doden

Het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrische Observatorium voor de mensenrechten meldt dat vandaag zeker 23 mensen zijn omgekomen bij nieuwe bombardementen. Ook andere bronnen melden dat er vandaag weer tientallen doden in Aleppo zijn gevallen. 

STER reclame