EPA
NOS NieuwsAangepast

Ook na vrijgeven politiebeelden Charlotte blijven er twijfels

"Ik heb besloten om de beelden vrij te geven omdat we op een punt zijn beland dat ze geen negatieve invloed meer hebben op het onderzoek", zei Kerr Putney, de politiechef van Charlotte gisteravond.

Uit het politie-onderzoek blijkt dat Scott, een vader van zeven kinderen, dinsdag wordt opgemerkt door twee agenten in burger. Zij zijn zich aan het voorbereiden op een andere arrestatie, als een van de agenten ziet hoe Scott in zijn auto een joint draait.

In eerste instantie is er niets aan de hand, totdat "een agent ziet dat Scott een wapen omhoog houdt", zo staat in de politieverklaring. Daarin is ook te lezen dat Scott weigert zijn wapen te laten vallen, als de agenten daar vervolgens om vragen.

Geen uitsluitsel

De vrijgegeven beelden geven geen uitsluitsel of Scott bij zijn arrestatie een wapen draagt. Op zowel de dashcamvideo als de beelden van bodycam van een van de agenten is dat in ieder geval niet duidelijk. Wel hebben getuigen tegen rechercheurs verklaard dat Scott de bevelen van de agenten niet heeft opgevolgd.

Op de dashcambeelden is te zien hoe een politiewagen de plek nadert waar een agent vanachter een auto Scott onder schot houdt. Te horen is hoe een agent een aantal keer "laat dat pistool vallen" roept. Even daarna stapt Scott, met zijn armen langs zijn lichaam, uit zijn auto. Terwijl hij achteruit loopt, wordt hij door verschillende politiekogels geraakt. Volgens de politieverklaring komt de eerste kogel van agent Brentley Vinson, die net als Scott een zwarte Amerikaan is.

Politiebeelden Charlotte waarop agenten Keith Scott doodschieten

Op de schokkerige beelden van de bodycam, die vanuit een andere hoek zijn genomen, is te zien hoe een agent met een getrokken wapen naast de auto van Scott staat. Vervolgens loopt de agent met de bodycam om de auto heen, waarna hij zijn wapen richt op Scott, die is uitgestapt en naast zijn SUV staat. Ook nu is niet te zien of Scott een wapen bij zich draagt. De schoten zijn niet te zien, ook ontbreekt het geluid. Dat is pas weer te horen, als Scott op de grond ligt.

De advocaat van de familie vindt dat de video's alleen meer vragen oproepen. "Ze bewijzen niet dat dat Scott iets in zijn handen had", zegt hij. "Het lijkt er ook niet op dat hij zich agressief gedroeg richting de agenten. Hij doet zelfs het tegenovergestelde. Hij loopt achteruit."

Volgens de advocaat blijft de vraag staan wat Scott in zijn handen had. Op een eerder verspreide video van de weduwe van de 43-jarige Scott was ook niet te zien of hij gewapend was. Volgens zijn familie had Scott een boek in zijn handen.

Hij richt iets op een agent. Dat kun je niet zien op de beelden, maar we hebben voldoende bewijs.

Kerr Putney, politiechef

Putney geeft toe dat de beelden niet voldoende bewijs zijn. "Maar het is absoluut zeker dat Scott een vuurwapen bij zich had. Je kan wel zien dat hij iets in zijn hand had", zei hij.

Volgens de politiechef richtte hij dat op een agent. "Dat kun je niet zien op de beelden, maar we hebben voldoende bewijs." De politie gaf gisteren ook nog foto's vrij van een wapen, een enkelholster en van de joint. Op het wapen zijn dna en vingerafdrukken van Scott aangetroffen. De weduwe van Scott spreekt tegen dat hij in het bezit van een wapen was.

  • Reuters
    Volgens de politie is dit het wapen dat het slachtoffer Keith Scott bij zich had
  • EPA
    De enkelholster van Scott
  • EPA
    Een politiefoto van de joint die Scott aan het draaien was

De afgelopen dagen waren er hevige rellen in Charlotte, waarbij donderdag zelfs een demonstrant werd doodgeschoten. De politie arresteerde 21-jarige man, die wordt beschuldigd van moord.

Gisteravond waren de betogingen in de stad een stuk rustiger. De demonstranten hadden er bij de politie sterk op aangedrongen dat die de gemaakte beelden naar buiten zou brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl