ANP
NOS NieuwsAangepast

FNV: werkgevers intimideren stakende schilders

Schilders die maandag van plan zijn te gaan staken worden bedreigd met ontslag door hun werkgevers. Dat zegt de vakbond FNV die de staking organiseert.

Vrijdag hebben de schilders voor het eerst gestaakt. Ruim honderd deden er mee aan de acties, bij vier bedrijven. Volgens werkgeversorganisatie OnderhoudNL zijn de cijfers van de FNV "erg overdreven". Volgens de directeur van de organisatie Okke Spruijt, waren er acties op niet meer dan drie locaties.

"Dreigende taal"

Maandag wordt opnieuw gestaakt en actie gevoerd bij een aantal schildersbedrijven door heel Nederland, onder andere in Nijmegen, Rotterdam en Tilburg. Opvallend is het volgens FNV dat medewerkers van verschillende bedrijven vrijwel identieke mails hebben ontvangen waarin dreigende taal wordt geuit door de werkgever.

In de mail van de schildersbedrijven aan hun werknemers staat, dat "ongeoorloofde afwezigheid of het neerleggen van werk wordt aangemerkt als werkweigering. Ongeacht de stakingsvorm, zullen passende disciplinaire maatregelen genomen worden. Deze maatregelen kunnen variëren van een schadevergoeding tot ontslag."

Dick Koerselman van FNV Bouw: "De werkgevers vragen om een verbod van de staking in kort geding. Dat is hun goed recht. Maar intimidatie van je eigen werknemers? Schande. Staken is geen werkweigering maar een geoorloofd middel van protest. Werkweigering kan een grond zijn voor ontslag."

Reactie werkgevers

Directeur Spruijt spreekt van een standaardbrief waarin werknemers op hun rechten en plichten worden gewezen, als er weer acties komen. Het zal alleen tot ontslag komen als de acties "onrechtmatig", zegt hij. "Natuurlijk pikt de FNV dit punt er uit."

De oude CAO voor Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijven verliep eind 2015. Bij het sluiten van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst hebben de werkgevers FNV en CNV buiten spel gezet. OnderhoudNL ging in zee met de Landelijke Belangen Vereniging, maar die heeft volgens FNV geen positie in het schilderswezen.

1800 euro

De CAO die de werkgevers hebben afgesloten met deze alternatieve vakbond is afgewezen door de leden van de FNV, omdat die een aanzienlijke verslechtering zou inhouden. De nieuwe CAO kost de schilders ongeveer 1800 euro per jaar, zo claimt de bond. Dat is de belangrijkste reden waarom de bond nu gaat staken. FNV is verder ook tegen het afbouwen van de seniorendagen en het afschaffen van een extra periodiek bij een goede prestatie.

OnderhoudNL wil dat de rechter de staking verbiedt en heeft daarom een kort geding aangespannen tegen FNV. Dat dient morgen in Utrecht, in principe. OnderhoudNL beslist morgenochtend pas of het de zaak echt laat doorgaan. Directeur Spruijt wil afwachten hoe omvangrijk de stakingsacties morgen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl