NOS NieuwsAangepast

Welke veiligheidsdiensten VS zitten in Den Haag?

De ambassade in Den Haag verschaft ook onderdak aan medewerkers van de verschillende Amerikaanse veiligheidsdiensten. Tot nu toe was onbekend hoe groot die inzet is, maar in een ambtsbericht van oktober 2006 geeft ambassadeur Arnall opening van zaken in een beschrijving van de situatie op dat moment.

Hij stelt vast dat de inzet van wetshandhavers ('law enforcement') sinds de aanslagen van 11 september 2001 is verdrievoudigd. De hele ploeg is op dat moment goed voor tien procent van de ambassadestaf.

Het departement van Homeland Security heeft anno 2006 veertien man gestationeerd in de Rotterdamse haven en op Schiphol, het grootste contigent. Zij moeten lading scannen en personen controleren die naar de Verenigde Staten gaan. Het is de bedoeling dat er in 2007 nog eens twee man bij komen.

Drugs en terrorisme

De drugsbestrijdings-organisatie DEA heeft zes man op de ambassade. Samen met Madrid is dat de grootste DEA-delegatie in West-Europa. Zij houden zich vooral bezig met het opsporen van cocaine- en xtc-handel.

De FBI heeft sinds oktober 2005 een eigen Special Agent op de ambassade. Hij werkt nauw samen met de KLPD en de AIVD en is ingeschakeld bij tal van zaken variërend van de Hofstadgroep tot de verdwijning van Nathalie Holloway. De Amerikanen zijn positief verrast over hoeveel medewerking Nederland geeft.

Er worden ook gezamenlijke onderzoeken opgestart. De FBI-agent richt zich vooral op de bestrijding van terrorisme en cybercrime.

Plannen voor meer

De Secret Service heeft in 2007 sinds een jaar een medewerker op het kantoor van Europol, elders in Den Haag. Hoewel de Secret Service zich ook bezighoudt met het beschermen van hoogwaardigheidsbekleders, houdt deze afgevaardigde zich vooral bezig met de bestrijding van valsemunterij, de oorspronkelijke taak van de dienst.

De ATF, het Bureau for Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, is van plan om in 2007 een medewerker in Den Haag neer te zetten. Ook de Postal Inspection Service wil graag iemand naar de ambassade sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl