NOS NieuwsAangepast

SpaceX ontploft door breuk in heliumsysteem

De ontploffing van de raket (1 september)

De ontploffing van een SpaceX-raket begin deze maand werd veroorzaakt door een breuk in de heliumtank. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar de explosie van de raket van het bedrijf van Elon Musk.

Op 1 september ging het mis bij de lancering van de SpaceX. De Falcon-raket explodeerde tijdens een routinetest. Het ging om een onbemande raket, niemand raakte gewond. De raket zou een satelliet in de ruimte brengen die Facebook wilde gebruiken om de kwaliteit van het internet in Afrika te verbeteren.

Het bedrijf wil nog niet speculeren over de oorzaak van de breuk in het heliumsysteem. "Daar is meer onderzoek voor nodig", laat een woordvoerder weten. Het ruimtebedrijf van Elon Musk is al sinds 2002 bezig met de ontwikkeling van raketten en ruimtecapsules.

Hergebruik

Kenmerkend voor de onbemande Falcon-raketten van SpaceX is dat de stuwraket na de lancering weer op de aarde landt en zo hergebruikt kan worden voor andere lanceringen. Andere stuwraketten vallen na gebruik in de Atlantische Oceaan. Musk wil door hergebruik van de stuwraketten de ruimtevaart goedkoper maken.

Het ontwikkelen van dat systeem gaat met vallen en opstaan. Vorig jaar januari ging het ook al eens mis met een Falcon-raket. De stuwraket kwam weliswaar terug op aarde, maar de landing op het platform was veel te hard, waardoor de raket niet meer te hergebruiken was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl