Jeremy Corbyn is herkozen als leider van de Britse Labour-partij.
NOS NieuwsAangepast

Jeremy Corbyn blijft Labour-leider na enorme zege

Jeremy Corbyn is herkozen als leider van de Britse Labour-partij. De afgelopen weken konden de leden stemmen of zij wilden dat hij leider de zou blijven, of dat Owen Smith hem moest vervangen.

De overwinning van Corbyn was zeer ruim; hij kreeg meer dan 300.000 stemmen, terwijl Smith er nog geen 200.000 stemmen kreeg. Van de 640.000 Labour-leden hebben er 500.000 aan de leiderschapsverkiezing meegedaan.

In de fractie van Labour in het Lagerhuis was er veel kritiek op Corbyn, onder meer vanwege de halfslachtige manier waarop hij campagne had gevoerd tegen een vertrek uit de Europese Unie (brexit). Ze vonden hem ook te links. De parlementariërs hadden een voorkeur voor Owen Smith, maar de leden kozen massaal voor Corbyn.

Corbyn: ik voel me vereerd

Corbyn sprak na zijn verkiezing al verzoenende woorden naar zijn tegenstander Owen Smith. "Maar hij zal ook zeggen dat hij een enorm mandaat heeft gekregen van de leden van de Labour-partij", zegt correspondent Tim de Wit. "Theresa May van de Conservatieven zal in haar vuistje lachen. Met zo'n verdeelde oppositiepartij kan het zijn dat de Conservatieve Partij nog jaren aan de macht blijft. Voor Labour is er nog een lange weg te gaan."

Machtsstrijd

Veel Labour-parlementariërs hadden van de zomer na een interne machtsstrijd het vertrouwen in Corbyn opgezegd. Maar Corbyn ging niet weg. Hij vindt dat hij recht heeft op het leiderschap van Labour omdat hij vorig jaar door de leden is gekozen.

De partij is sinds de Brexit verdeeld in twee kampen. Critici zijn bang dat de partij met Corbyn teruggaat naar 'het oude, linkse Labour'. Op zo'n partij zitten veel Britten niet meer te wachten, zeggen tegenstanders van Corbyn. Zij vrezen dat de te linkse koers Labour oninteressant maakt voor de Britse kiezer.

De partij staat al maanden slecht in de peilingen. Tijdens lokale en regionale verkiezingen verloor Labour zetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl