Jongeren voeren hun taakstraf uit ANP

Een kwart van de taakstraffen is vorig jaar voortijdig gestaakt of niet uitgevoerd. Duizenden veroordeelden blijven weg of worden tijdens hun werkstraf weggestuurd, bijvoorbeeld omdat ze agressief zijn. Dat blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland, waarover het AD publiceert.

In 2013 ging het mis met twintig procent van de taakstraffen. In 2015 steeg dat aantal naar 26 procent. Bijna 11.000 van de ruim 42.000 veroordeelden met een taakstraf onttrokken zich aan hun plicht.

Het Openbaar Ministerie benadrukt in een reactie dat van alle opgelegde taakstraffen uiteindelijk 93 procent succesvol wordt uitgevoerd. Maar het OM rekent daarbij ook taakstraffen mee die zijn omgezet in vervangende hechtenis, omdat iemand zich niet aan de regels heeft gehouden.

Vervangende celstraffen

Zo'n 9000 veroordeelden lopen rond met een openstaande celstraf van hooguit drie maanden. Onder hen zijn ook taakstrafweigeraars die een vervangende celstraf opgelegd hebben gekregen.

Directeur Van Gennip van de Reclassering zei in het NOS radio 1 Journaal dat het "ongelofelijk belangrijk" is dat de vervangende celstraffen worden uitgevoerd. "Daders mogen hun straf niet ontlopen." Hij zegt dat taakgestraften veel sneller een grote mond hebben dan tien jaar geleden. Er waren vorig jaar 140 meldingen van geweld tegen medewerkers van de reclassering, tegen 105 in het jaar daarvoor.

STER reclame