Reuters
NOS NieuwsAangepast

President definitief winnaar verkiezingen Gabon

Het constitutionele hof in Gabon heeft geoordeeld dat zittend president Ali Bongo Ondimba de winnaar is van de verkiezingen van 27 augustus. Zijn tegenstander Jean Ping had de uitslag aangevochten.

Bij de bekendmaking van de voorlopige verkiezingsresultaten bleek dat het verschil tussen beide kandidaten minder dan twee procentpunt was. Bovendien was er volgens Ping sprake van fraude.

Ook waarnemers van de Europese Unie hebben er geen vertrouwen in dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Zo hadden ze geen toegang tot de provincie waar Bongo vandaan komt en waar 95 procent van de kiezers de president zou hebben gesteund. De opkomst was er volgens de officiële cijfers 99,9 procent, in de andere provincies was dat tussen de 45 en 71 procent.

Wat de uitspraak van het hof gaat betekenen is nog niet helemaal duidelijk. Ping heeft nu geen juridische mogelijkheden meer. Bongo twitterde dat hij zal zorgen dat zijn overwinning er een is "voor alle Gabonezen".

Het vonnis is niet heel verrassend, legt correspondent Koert Lindijer uit. "Het lijkt niet erg rechtvaardig. Ik geloof ook niet dat er een grote verwachting was in Gabon dat dit een eerlijk vonnis zou zijn."

Dat heeft alles te maken met Bongo-dynastie, die al jaren aan de macht is in het land. "Het hoofd van het constitutionele hof is een vrouw die de maîtresse was van de overleden president, dus de vader van Ali Bongo. Het is Gabon allemaal familiezaken. Iedereen kent iedereen en in de heersende familie heeft men nogal wat kinderen met elkaar gemaakt."

Angst voor geweld

Gevreesd wordt voor nieuwe onrust in Gabon, waar na de verkiezingen volgens de oppositie meer dan honderd mensen zijn gedood en 1200 mensen zijn vastgezet. Na de bekendmaking van de uitslag, eind augustus, braken er meteen rellen uit. Daarbij werd onder meer het parlement in brand gestoken.

De uitspraak van het hof werd in het holst van de nacht bekend gemaakt, zegt Lindijer. "Überhaupt had iedereen al de deuren gesloten uit angst voor geweld. Men was begonnen met het hamsteren in de hoofdstad Libreville, uit angst voor rellen. Men heeft zich erop voorbereid."

Maar ook de Repubikleinse garde staat klaar voor het geval het misgaat. "Die zullen er alles aan doen om te voorkomen dat er een herhaling komt van het geweld van drie weken geleden."

Bongo-dynastie

President Bongo is sinds 2009 aan de macht in Gabon. Hij volgde zijn vader Omar Bongo op, die het land 42 jaar lang bestuurde. Hij en zijn familie werden steenrijk dankzij de olievoorraden in Gabon.

Door de Franse oliemaatschappij Elf tegen riante betaling een monopolie te gunnen kon Bongo een imperium opbouwen met veel onroerend goed in Frankrijk en de Verenigde Staten, bestuurd vanuit een kolossaal paleis in de Gabonese hoofdstad Libreville waar de presidentiële familie leefde en nog altijd leeft in grote weelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl