NOS
NOS Nieuws

Prominente Duitse boeren onder vuur wegens dierenmishandeling

Een pasgeboren biggetje dat bruut wordt doodgeslagen, varkens en kalkoenen met open wonden, dieren die zonder verdoving doodbloeden. Een aantal zeer prominente Duitse veehouders, onder wie een parlementariër en landbouwbestuurders, is in opspraak geraakt door een televisiereportage.

Op de met verborgen camera's gemaakte beelden is te zien hoe dieren in de bedrijven van deze bekende veehouders er erbarmelijk aan toe zijn. De opnames zijn gemaakt door de Duitse actiegroep Animal Rights Watch, en beslaan een langere periode in 2015.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De beelden werden overhandigd aan de regionale tv-zender NDR en de krant Süddeutsche Zeitung. Die lieten het materiaal eerst door onafhankelijke experts beoordelen, voordat ze ermee naar buiten traden. "Dit zijn grove overtredingen van de welzijnswet voor dieren en het is zonder meer crimineel te noemen", reageerde dierenarts Diana Plange.

Parlementariër

De bestuurders in kwestie zijn de voorzitters van het Zentralverband der Deutschen Schweineproduktion en van de kalkoenenhoudersorganisatie VDP en de voorzitters van twee onderafdelingen van de machtige boerenfederatie DBV. Een van de twee laatsten is bovendien CDU-parlementariër in de Bondsdag.

Een van hen heeft inmiddels toegegeven dat er problemen zijn op zijn bedrijf en dat hij spijt heeft van de beelden die in de reportage werden getoond.

De boerenfederatie DBV zegt dat er kritisch naar de gevallen gekeken gaat worden, maar noemt het ook "onacceptabel" dat er zonder toestemming beelden waren gemaakt op particulier terrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl