De terminal van St. Helena Airport in aanbouw
NOS NieuwsAangepast

Bewoners afgelegen eiland woest: vliegveld onbruikbaar

Inwoners van het Britse eiland Sint-Helena willen compensatie van de Britse overheid. Op het eiland is voor 325 miljoen euro een vliegveld aangelegd, maar er kunnen geen commerciële vliegtuigen landen. Er staat een te harde wind, meldt The Guardian. De voor volgend jaar mei geplande opening van het vliegveld is uitgesteld.

Het vliegveld moet de kwakkelende economie van Sint-Helena een oppepper geven. Het eiland ligt geïsoleerd. Nu nog duurt een tripje vier tot vijf dagen met de boot. Na de komst van nieuwe luchtverbindingen moesten er 30.000 toeristen per jaar komen. De 4000 eilandbewoners hadden daarop gerekend en staken soms tienduizenden euro's spaargeld per persoon in het toerisme. Van dat geld werden leegstaande hotels gerenoveerd.

Inwoners zien hun investering voorlopig in rook opgaan, en eisen daarom compensatie. De gouverneur van het eiland wil daar niets van weten.

Experts

Het vliegveld werd aangelegd met noodhulp vanuit het Verenigd Koninkrijk. Britse politici zijn bang dat het vliegveld altijd dicht blijft.

Meteorologen maakten in 2014 al melding over de wind bij het vliegveld, maar de Britse regering had drie jaar eerder al toestemming gegeven voor de bouw. Een groep experts gaat nu kijken op welke manier het vliegveld alsnog gebruikt kan worden.

Sint-Helena ligt op bijna 2000 kilometer voor de kust van Angola. Het is een overzees gebiedsdeel van Groot-Brittannië en maakt deel uit van het territorium Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha. Napoleon was in de laatste jaren van zijn leven naar het eiland verbannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl