NOS VoetbalAangepast

'Is de videoscheidsrechter gebruikt voor een juist moment?'

Willem II in beroep tegen 'videorood' Kali

Willem II gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel voor de rode kaart van Anouar Kali, omdat de Brabantse club vindt dat de videoscheidsrechter niet op de juiste manier is toegepast. "Kunnen we spreken van een clear incident? Wij vinden van niet", zegt algemeen directeur Berry van Gool.

"Laat het duidelijk zijn dat wij het absoluut een overtreding vonden en ook voor de videoscheidsrechter zijn. We hebben bewust aan deze pilot meegewerkt, daar is geen discussie over. Het gaat erom: is de videoscheidsrechter gebruikt voor een juist moment?"

Kali werd in het met 5-0 verloren bekerduel bij Ajax weggestuurd na een overtreding op Lasse Schöne. Dat gebeurde op advies van videoscheidsrechter Pol van Boekel. Hij corrigeerde arbiter Danny Makkelie, die de middenvelder geel had gegeven. Het was voor het eerst dat in een officieel duel de videoscheidsrechter werd ingeschakeld.

Wedstrijdbepalende zaken die overduidelijk zijn

Van Gool: "Er is gezegd dat de videoscheidsrechter alleen gebruikt wordt voor wedstrijdbepalende zaken die overduidelijk zijn, waar geen discussie over is. Maar daar is geen sprake van, want er is juist heel veel discussie over deze overtreding. De scheidsrechter stond er bovenop en die besloot geel te geven."

Willem II vindt vooral dat eerst duidelijk moet worden gemaakt wanneer en hoe de videobeelden mogen worden gebruikt. "Als we de wedstrijd tijdens dit soort momenten gaan stilleggen met de videoscheidsrechter, dan gaan we in de toekomst heel veel momenten krijgen. En dat is niet de bedoeling."

"De wedstrijd moet vooral gespeeld worden en niet elke keer worden stilgelegd. De scheidsrechter moet in de geest van de wedstrijd fluiten. Hij besloot nu om geen rood te geven. Dus dan kom je op de vraag: is dit een clear incident? Wij zeggen dan: nee."

De KNVB wil Kali schorsen voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk. Vrijdagochtend volgt de uitspraak van de tuchtcommissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl