NOS

Justitie kan het aantal aangiften wegens discriminatie niet aan. Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd discriminatie met voorrang aan te pakken, maar slaagt daar niet in, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Slechts een kwart van de aangiften wordt door het OM behandeld. 

Uit onderzoek van RTL blijkt dat de politie in de periode 2005-2013 gemiddeld 416 aangiften wegens discriminatie per jaar ontving. Gemiddeld gingen 123 zaken door naar het OM.

Social media

Het OM bevestigt de cijfers. De richtlijn waarin staat dat er altijd opsporingsonderzoek gedaan moet worden, dateert uit 2007. Die past niet meer in de huidige tijdgeest: "Met de komst van social media, waarop heel makkelijk beledigingen, bedreigingen, discriminerende uitingen worden gedaan, kunnen we het niet meer bolwerken en moeten we keuzes maken", zegt het College van procureurs-generaal. 

"Maar we zijn wel heel alert op de zaken die van belang zijn. Het is belangrijk dat we die aanpakken en dat we daar snelle vervolging proberen te krijgen."

Belangrijkere zaken

Het OM is bezig de richtlijn aan te passen en die moet eind dit jaar klaar zijn. Tot die tijd selecteert justitie de belangrijkste zaken door te kijken naar de ernst van de discriminatie, de maatschappelijke onrust die erdoor ontstaat en hoe snel een zaak voor de rechter kan worden gebracht. Ook moeten mensen die zich roeren in het publieke debat en daar veel reacties op krijgen, worden beschermd, vindt het OM. 

STER reclame