Arbiter Danny Makkelie stuurt op advies van de 'videoref' Willem II-speler Anouar Kali van het veld ANP Pro Shots

Willem II gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel voor de rode kaart van Anouar Kali. Volgens de club had de videoscheidsrechter niet geraadpleegd mogen worden, omdat de leidsman op het veld de situatie reeds had beoordeeld. 

Kali werd in het met 5-0 verloren bekerduel bij Ajax weggestuurd na een charge op Lasse Schöne. Dat gebeurde op advies van videoscheidsrechter Pol van Boekel. Hij corrigeerde arbiter Danny Makkelie, die de middenvelder geel had gegeven. Het was voor het eerst dat in een officieel duel de 'videoref' werd ingeroepen. 

De KNVB wil Kali schorsen voor drie duels, waarvan één voorwaardelijk. De zaak wordt vanavond al door tuchtcommissie behandeld. Vrijdagochtend volgt de uitspraak.

Verweer KNVB

In een reactie op de aanstaande tuchtzaak wijst de KNVB nog eens fijntjes op de uitleg van de videoscheidsrechter. "In het geval van een zogenoemde clear mistake - wel of geen doelpunt, een penalty of een rode kaart - kan de arbiter ongevraagd advies krijgen en dus worden overruled", aldus woordvoerder Koen Adriaanse.

Dat in dit geval Makkelie de situatie al had beoordeeld en bestraft, zoals het verweer van Willem II klinkt, doet er volgens Adriaanse dus niet toe.

STER reclame