EPA
NOS Nieuws

Duitse politicus verkoopt verboden nazi-medailles

Een prominent politicus van de Duitse rechts-nationalistische partij AfD verkoopt nazi-memorabilia in zijn antiekwinkel, terwijl dit verboden is in Duitsland.

Het gaat om Rudolf Müller, de beoogd lijsttrekker van de AfD in de deelstaat Saarland. Müller heeft een antiekwinkel in Saarbrücken waar hij onder andere nazi-medailles en valuta uit het concentratiekamp Theresienstadt verkoopt.

Daar zijn Duitse media achtergekomen door er een testkoper heen te sturen. Die kon voor 50 euro een medaille met hakenkruis meenemen. De geldbriefjes uit 1943 die in Theresienstadt werden gebruikt, waren te koop voor 15 euro per stuk.

Gevangenisstraf

De verkoop van nationaalsocialistische spullen met een hakenkruis erop is bij wet verboden in Duitsland. Er staat een maximale celstraf van drie jaar op. Het Openbaar Ministerie is naar aanleiding van de berichtgeving een onderzoek gestart. De AfD-top laat weten dat het handelen van Müller onverenigbaar is met de principes van de partij.

Müller geeft aan dat hij niet wist dat het verboden was. "Weet u, ik krijg soms dozen van mensen met allerlei sieraden en andere spullen. Als het daar dan tussen zit, dan is het er gewoon", zei hij tegen het tv-programma Panorama. Müller zegt de regels vanaf nu wel te zullen respecteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl