Thom Karremans
NOS NieuwsAangepast

Nederland hoeft Karremans niet te vervolgen

Het Openbaar Ministerie hoeft oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans niet te vervolgen voor zijn rol bij de val van Srebrenica. Dat zegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Volgens het EHRM is de bewering dat Nederland de zaak niet goed heeft onderzocht overduidelijk ongegrond en moet deze worden verworpen.

Nabestaanden van drie slachtoffers van de val van de moslimenclave begonnen vorig jaar oktober een procedure bij het EHRM. Zij waren het niet eens met de beslissing van het gerechtshof in Arnhem, dat had geoordeeld dat Karremans en twee andere leidinggevenden niet hoefden te worden vervolgd.

Onvolledig onderzoek

Volgens de advocaten van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld en Tomasz Kodryzck, had Nederland de rol van Karremans niet goed onderzocht. Zo zouden het OM en het hof onvolledig onderzoek hebben gedaan.

Nabestaanden waren nooit door het OM als getuige gehoord en ook Karremans en de twee anderen aangeklaagden waren niet ondervraagd, stelden de advocaten. Volgens hen ontbrak daardoor relevante informatie en kon het hof zo niet tot een goede beslissing komen.

In 2013 zag ook het OM al af van vervolging van Karremans. Volgens het OM waren Karremans, plaatsvervangend commandant Franken en personeelsfunctionaris Oosterveen niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken geweest bij de door het Bosnisch-Servische leger gepleegde misdaden.

Geert-Jan Knoops, advocaat van Karremans, is tevreden met de uitspraak van het hof. "Dit is een terechte beslissing zowel voor wat betreft de feiten als de juridische aspecten. Karremans kan nu eindelijk met zijn mannen dit hoofdstuk na 21 jaar juridisch afsluiten en ook hopelijk mentaal."

Advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld is teleurgesteld. "Dit is teleurstellend voor de nabestaanden. We weten allemaal dat landen hun eigen commandanten niet vervolgen als het gaat om vredesoperaties. Met deze uitspraak keurt het hof dat goed, terwijl er juist heel veel misgaat bij dat soort vredesoperaties. Daar is Srebrenica een ernstig voorbeeld van."

Deze beslissing van het EHRM betekent het einde van de poging om Karremans te laten vervolgen, zegt Zegveld. "We moeten het hierbij laten. We hebben ons best gedaan. We weten dat de vervolging van westerse militairen moeilijk ligt. We moeten het afsluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl