Jeffrey Afriyie arriveert bij de Haagse rechtbank ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete van 1500 euro geëist tegen de anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie. Hij zou zich tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda in 2014 hebben verzet bij zijn aanhouding. Ook wordt de man ervan verdacht dat hij een agent heeft mishandeld door onder meer in zijn been te knijpen.

Tijdens de intocht in 2014 was er een opstootje op de Markt in Gouda. 

Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet verzamelden zich bij het stadhuis, hoewel de burgemeester had bepaald dat daar niet mocht worden gedemonstreerd. Er ontstond een grimmige situatie. De politie pakte 90 voor- en tegenstanders van Zwarte Piet op.

Hevig verzet

Ook Afriyie, die als woordvoerder van de anti-Zwarte Piet-activisten optrad, werd aangehouden. Hij is de enige actievoerder die wordt vervolgd, volgens het OM omdat hij zich heeft verzet tegen bij arrestatie.

Afriyie werd door politieagenten uit een groep ingesloten actievoerders gehaald. Volgens Afriyie was hij geschokt door het geweld. "Ik reageerde uit overlevingsdrang, probeerde me te bevrijden. Mijn keel werd dichtgeknepen en ik kreeg geen adem. Ik dacht dat ik dood ging", zegt de activist.

Op de beelden van de arrestatie is te zien dat het T-shirt over het hoofd van Afriyie is getrokken en dat hij roept dat hij geen adem kan halen. De activist ontkent dat hij een politieagent heeft geknepen om hem provoceren, zoals de agent heeft verklaard.

Aanhouding volgens boekje

Volgens het OM is Afriyie op rustige wijze aangehouden. Dat een agent de activist twee keer stompte omdat hij niet wilden meewerken aan het boeien van zijn handen, is volgens de officier van justitie proportioneel. "Een aanhouding volgens het boekje", aldus de officier van justitie. 

Afriyie ontkent dat hij met geweld aan zijn aanhouding wilde ontkomen.

Zijn verzet betrof de nekklem. "Ik werd gewurgd en dacht dat ik doodging'', zegt Afriyie.

Vrije meningsuiting

Volgens zijn advocaat Michiel Pestman tast Afriyie nog steeds in het duister over de reden van zijn aanhouding. "Het is hem niet verteld waarom hij werd gearresteerd". Het ging volgens de raadsman niet om een demonstratie maar om een stil protest.

"De politie heeft ten onrechte ingegrepen en het recht op vrije meningsuiting van Afriyie geschonden'', aldus Pestman. Hij vindt dat het OM daarom niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

STER reclame