AFP
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse politie schoot dit jaar 706 mensen dood

Dit jaar hebben Amerikaanse politieagenten tot dusver 706 mensen doodgeschoten. Dit meldt The Washington Post, die een database bijhoudt met dodelijke slachtoffers van politie-optreden.

Zwarten blijken relatief vaker het slachtoffer van politiekogels dan blanken; binnen de statistieken wordt onderscheid gemaakt naar huidskleur. Onder de doden zijn 163 zwarten, oftewel omgerekend 23 procent van het totaal.

Dat ligt aanzienlijk hoger dan op basis van hun aandeel in de bevolking mag worden verwacht; van alle Amerikanen is ongeveer 13 procent zwart. In de VS is de discussie over politiegeweld tegen zwarten dit jaar opgelaaid na een lange reeks incidenten.

Duizend doden

De jongste cijfers zijn in lijn met die van vorig jaar, hoewel de oververtegenwoordiging van zwarten in het dodental toen nog iets hoger lag. In 2015 werden in de Verenigde Staten in totaal bijna 1000 mensen doodgeschoten door de politie.

Van de 990 slachtoffers hadden er 258 een donkere huidskleur, omgerekend 26 procent. Het aandeel van latino's lag op 17 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl